Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Krievija, iespējams, atradusi veidu, kā no ukraiņiem pasargāt Krimas tiltu (7)

Foto: AFP/SCANPIX

Cenšoties to pasargāt no turpmākiem Ukrainas aizstāvju uzbrukumiem, Krievija ap bēdīgi slaveno Krimas tiltu izvietojusi vairākas liellaivas un cita veida militāro tehniku, vēsta Lietuvas izdevums "15min.lt".

Tiek runāts, ka liellaivas izvietotas tā, lai tiltu pasargātu no izslavētajiem ukraiņu zemūdens droniem, kas tagad ir aprīkoti ar raķetēm.

Iepriekšēji mēģinājumi pasargāt Krievijai stratēģiski nozīmīgo tiltu ir bijuši neveiksmīgi, jo kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma ukraiņi pa tiltu veikuši vairākus veiksmīgus triecienus.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija ziņo, ka Krievija 2024. gada maija beigās 19 kilometru garā tilta dienvidu galā kā aizsargbarjeras sākusi izvietot liellaivas. Aizsardzības ministrijas 23. maijā uzņemtie satelītattēli liecina, kā pie tilta ierodas vairākas liellaivas. 

Ministrija paziņojumā norādīja, ka šīs liellaivas izvietotas tā, lai varētu notriekt ukraiņu dronus un neļautu tiem no izdevīgiem leņķiem apšaudīt tiltu un pie tā peldošos kuģus. Pēc vairāk nekā divām nedēļām kopš fotogrāfiju uzņemšanas pie aizsardzības līnijas pievienotas papildu liellaivas. 

Analītiķi gan norāda, ka nav skaidrs, vai ar šiem pasākumiem būs gana, lai nosargātu tiltu. "Šie šķēršļi vienādojumu sarežģī, bet tas joprojām ir atrisināms," platformā "X" rakstīja ASV Uzņēmējdarbības institūta Analītiskā centra pētnieks Breidijs Afriks. 

19 kilometrus garais tilts tika atklāts četrus gadus pēc tam, kad Krievija 2014. gadā anektēja Krimas pussalu. Tiltam ir būtiska loģistiskā nozīme, jo pār to tiek nodrošinātas militārās tehnikas piegādes starp Krievijas teritoriju un okupēto Krimu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu