Viesizrādi "Ārprātīgo piezīmes", no kuras izrādīšanas atteicās Nacionālais teātris, demonstrēs citur

LETA
Latvijas Nacionālais teātris.
Latvijas Nacionālais teātris. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Iestudējumu "Ārprātīgo piezīmes", no kuras izrādīšanas atteicās Latvijas Nacionālais teātris, septembrī demonstrēs uz citas skatuves, tīmekļa izdevumam "Novaja gazeta - Baltija" norādījusi viesizrāžu organizatoru pārstāve, uzņēmuma "ART Forte" valdes priekšsēdētāja Jūlija Ločmele.

Latvijas Nacionālais teātris noslēdza nomas līgumu ar uzņēmumu "ART Forte" par iestudējuma izrādīšanu. Publikācijā norādīts, ka Ločmele pagaidām nevēlas komentēt turpmākos soļus, vai no uzņēmuma gaidāmas kādas iebildes, taču "mūsu juristi strādā".

Uzņēmuma "ART Forte" valdes priekšsēdētāja pagaidām nav atbildējusi uz aģentūras LETA jautājumiem par izrādes norises vietu un, vai tās pirmizrāde tiešām paredzēta Rīgā.

Kā jau rakstīts, bija paredzēts, ka 18.septembrī un 19.septembrī Latvijas Nacionālajā teātrī notiks režisora un mākslinieka Dmitrija Krimova iestudējuma "Ārprātīgo piezīmes" viesizrādes, kurās bija jāspēlē aktieriem Čulpanai Hamatovai un Maksimam Suhanovam.

Pēc Vītola paustā, Latvijas Nacionālais teātris atzīst, ka, iznomājot telpas teātra aģentūras "Entracte International" organizētajām viesizrādēm "Ārprātīgo piezīmes", nav pienācīgi izvērtēta šī nomas pasākuma simboliskā un morālā nozīme Krievijas agresijas pret Ukrainu kontekstā.

"Nacionālā teātra skatuve nav piemērota vieta krievu valodā iestudētām viesizrādēm laikā, kad Krievija Ukrainā turpina asiņainā Putina režīma izraisīto karu. Teātris ir pieņēmis lēmumu atteikties no noslēgtā nomas līguma ar viesizrāžu "Ārprātīgo piezīmes" organizatoriem," norāda Latvijas Nacionālā teātra vadītājs.

Kā liecina tīmekļvietnē "bilesuparadize.lv", iestudējums "Ārprātīgo piezīmes" ir teātra aģentūras "Entracte International" projekts, kas tapis ar Lielbritānijas fonda "Weexist!" atbalstu. Fonds nodarbojas ar krievvalodīgās kultūras atbalstu, attīstīšanu un saglabāšanu trimdas apstākļos.

Jautājumu par iestudējuma izrādīšanu Latvijas Nacionālajā teātrī aktualizēja Latvijas Televīzijas raidījums "Kultūršoks". Intervijā ar teātra direktoru, Vītols neapšaubīja lēmumu iznomāt skatuvi Krimova izrādei krievu valodā ar tulkojumu valsts valodā. Savukārt Ločmele pauda neizpratni, kāpēc Krimova atgriešanās uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves izraisīja sašutumu sociālajos tīklos. Viņa arī uzsvēra, ka Latvijā nav aizliegts spēlēt krievu valodā.

Vītols iepriekš minēja vairākus kritērijus, kāpēc slēgts līgums par iestudējuma "Ārprātīgo piezīmes" pirmizrādi Nacionālajā teātrī - pirmkārt, tā ir teātra izrāde, otrkārt, tika sagaidīts, ka iestudējums būs ar augstu māksliniecisko kvalitāti, treškārt, iepriekšējā sadarbība ar Krimovu bijusi laba.

Tāpat Vītols pauda uzskatu, ka nedot trimdas krievu māksliniekiem iespēju izpausties šajos apstākļos uz skatuves viņu dzimtajā valodā būtu diskriminācija. Latvijas Nacionālā teātra direktors raidījumam akcentējis, ka teātris nekad nenodarbosies ar mākslas darbu cenzūru.

"Mēs esam par to, lai radošās brīvības ziņā mums būtu vienādi standarti gan mūsu pašu māksliniekiem, gan viesmāksliniekiem, kuri, protestējot pret Putina režīmu, no Krievijas ir aizbraukuši," "Kultūršokam" norādīja Vītols.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu