Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Par Valsts prezidenta nacionālās drošības padomnieci kļūs Milta

Latvijas karogs, Eiropas Savienības karogs un Valsts prezidenta standarts Rīgas pils Svētā Gara tornī.
Latvijas karogs, Eiropas Savienības karogs un Valsts prezidenta standarts Rīgas pils Svētā Gara tornī. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Par Valsts prezidenta nacionālās drošības padomnieci kļūs diplomāte Ilze Milta, kura šos pienākumus sāks pildīt augusta beigās, informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris.

No 2020.gada 1.septembra Milta pilda Latvijas Pastāvīgās pārstāvniecības NATO padomnieces - pārstāvniecības vadītāja vietnieces pienākumus Briselē, Beļģijā.

Latvijas ārlietu dienestā Milta sāka strādāt 2001.gadā un vairāk nekā 20 gadu laikā diplomātiskajā dienestā ir pildījusi dažādus pienākumus gan Ārlietu ministrijas (ĀM) centrālajā aparātā Rīgā, gan ārvalstīs.

2016.gadā Milta bija ĀM Drošības politikas departamenta direktore, no 2011. līdz 2015.gadam Latvijas pārstāve NATO Politiskajā un partnerību komitejā.

Saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu 2015. - 2016.gadā Milta kā Latvijas pārstāve tika nozīmēta darbam NATO Starptautiskā štāba Politisko jautājumu un drošības politikas departamenta Krievijas un Ukrainas nodaļā.

Milta no 2018. līdz 2020.gada ir strādājusi arī Eiropas Komisijas Eiropas Kaimiņattiecību politikas un paplašināšanās sarunu ģenerāldirektorātā kā politikas padomniece toreizējā Atbalsta grupā Ukrainai.

Savukārt laikā no 2007. līdz 2010.gadam Milta pildīja ārlietu ministra biroja vadītājas pienākumus. Vēl pirms šī nozīmējuma 2007.gadā Milta bija nodaļas vadītāja vietniece un vēlāk nodaļas vadītāja ĀMs Eiropas Savienības departamentā, koordinējot divpusējo un reģionālo sadarbību starp Baltijas un Ziemeļvalstīm, Poliju, Rumāniju un Bulgāriju.

Milta ir piedalījusies 2006.gada NATO samita Rīgā sagatavošanā un norisē, strādājot kā padomniece Aizsardzības ministrijas NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmes organizācijas birojā no 2005. līdz 2007.gadam.

Savas diplomātiskās karjeras sākuma posmā no 2002. līdz 2005.gadam Milta strādāja Latvijas vēstniecībā ASV, Vašingtonā.

Miltai ir maģistra grāds starptautiskajā politikā, kas iegūts Briseles Diplomātiskajā skolā un bakalaura grāds humanitārajās zinātnēs, kas iegūts Latvijas Universitātē.

Par nopelniem Latvijas valsts labā un par ieguldījumu Rīgas NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmes organizēšanā Miltai ir piešķirta Atzinības krusta Lielā sevišķās pakāpes goda zīme. Par ieguldījumu Latvijas ārlietu dienesta darbā un valsts ārpolitikas veidošanā Miltai 2022.gadā piešķirts Ministru Kabineta Atzinības raksts.

LETA jau rakstīja, ka iepriekšējam Valsts prezidenta padomniekam nacionālās drošības jautājumos Aivaram Puriņam kļūstot par Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretāru, uz laiku šos pienākumus uzņēmās pildīt prezidenta ārlietu padomnieks Edvīns Severs.

Kā vēstīts, valdība 16.aprīlī AM valsts sekretāra amatā apstiprināja līdzšinējo Valsts prezidenta padomnieku nacionālās drošības jautājumos Puriņu. Viņš bija uzvarējis konkursā uz minēto amatu. Puriņš amatā stājās 29.aprīli.

Īsi pirms gadumijas par AM valsts sekretāra amata pamešanu paziņoja ilggadējais ministrijas ierēdnis Jānis Garisons. Lēmums tika pamatots ar plašāk neizskaidrotām "viedokļu atšķirībām" starp aizsardzības ministru Andri Sprūdu (P) un ministrijas pirmo ierēdni.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu