Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Medijs prognozē, kur varētu beigties Krievijas iebrukums Ukrainā (5)

Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas aizstāvji iznīcina krievu pretgaisa aizsardzības sistēmas Krimā, lai pēc tam uzbruktu ienaidnieka okupētajai Krimas pussalai ar F-16 iznīcinātājiem. Vairāki Rietumu militārie eksperti uzskata: ja Ukraina spēs panākt lielus panākumus, tad tie notiks tieši Krimā, kur karš sākās 2014. gadā, vēsta ASV izdevums "Business Insider".

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ne reizi vien licis saprast, ka kauja par Krimu būs īpaša. Ārpolitikas pētījumu institūta pētniece Olga Hvostunova ir pārliecināta, ka okupētā pussala jau ļoti drīz Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam sagādās lielas galvassāpes. Ja Krima kritīs, tad tas kļūs par Putina lielāko pazemojumu.

Jau 2023. gadā ukraiņi aktīvi veica triecienus pa Krievijas militārajiem objektiem Krimā, uzbrūkot ar raķetēm un zemūdens un gaisa droniem. 2024. gadā pēdējo nedēļu laikā vien Kijiva veikusi vairākus triecienus Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmām un aviobāzēm.

Eiropas politikas analīzes centra darbiniece Elīna Beketova norāda, ka šos triecienus Ukraina plānojusi vairākas nedēļas. Mērķu sasniegšanā izmantoti izlūkošanas un satelītuzņēmumu dati.

Programmas "Eiropa, Krievija un Eirāzija" pētniece Marija Sņegova uzsver, ka Kijivas triecieni Krievijas Melnās jūras flotei ir piespieduši Kremli slēpt savus kuģus pēc iespējas tālāk no Krimas. Vienlaikus šie triecieni ir ļāvuši Ukrainai atjaunot labības transportēšanu pa jūras ceļiem.

Pastāvīgie Kijivas uzbrukumi Krimai liedz Putinam izmantot pussalu savu militāro mērķu sasniegšanai Ukrainā. Krimas tilta krišana Kijivai var būt gan simboliska, gan stratēģiska uzvara. Ukraina ne reizi vien ir uzbrukusi tiltam, taču pagaidām tas šos triecienus izturējis.

Ukrainas izlūkdienests 2024. gadā solīja pilnībā iznīcināt tiltu. Krievija arī lieliski saprot, ka tilts var tikt iznīcināts, tieši tādēļ steidzami tiek būvēts jauns dzelzceļš, kas savieno Krimu ar Rostovu, šķērsojot okupētās Ukrainas teritorijas.

Hāgas stratēģisko pētījumu centra analītiķis Frederiks Mertenss ir pārliecināts, ka ar saviem triecieniem pa Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmām Krimā Kijiva gatavojas uzbrukumiem ar F-16 iznīcinātājiem. Tiklīdz pretgaisa aizsardzības sistēmas tiks iznīcinātas, pussala vairs nebūs Putina "militārais cietoksnis" Melnajā jūrā.

Putins baidās zaudēt Krimu, tieši tādēļ uz pussalu tiek pārsviestas pretgaisa aizsardzības sistēmas no citām Krievijas malām. Nesen Krievijas Aizsardzības ministrija ziņoja, ka pussalā nogādāta jaunākā pretgaisa aizsardzības sistēma S-500.

Eksperti iepriekš norādījuši, ka Krimas atbrīvošanai nav nepieciešama sauszemes operācija. Vajag iznīcināt visas munīcijas piegādes līnijas un gaidīt, kad ienaidniekam beigsies aizsardzības resursi.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu