Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Slimība un iesaiste atentātos. Atklātas detaļas par Kadirova dzīvi aiz slēgtām durvīm (1)

Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas neatkarīgais pētnieciskais izdevums "Projekt" veicis izmeklēšanu par Čečenijas vadoņa Ramzana Kadirova dzīvi. Tajā atklāts, ka viņa tuvākie līdzgaitnieki iesaistīti vairāku atentātu plānošanā un viņš pats gatavojot savus pēctečus, jo cīnoties ar nopietnu slimību, vēsta Ukrainas izdevums "Ukrainska Pravda".

"Projekt" atgādina, ka Kadirovu ģimene pie varas Čečenijā nāca 1999.gadā. Toreiz Ahmats Kadirovs, kurš iepriekš bija pieteicis karu Krievijai, piekrita ieņemt Čečenijas administrācijas vadītāja amatu.

Izmeklētāji raksta, ka apmaiņā pret klausību Kremlim Krievijas varasiestādes piedāvājušas Čečenijas vadītāja amata kandidātiem piecus miljonus dolāru skaidrā naudā, māju Sočos un atļauju "pārvaldīt" lielu Krievijas pilsētu, piemēram, Novorosijsku.

Pēc tam Putins Kadirovam vecākajam uzdāvinājis ne tikai visu Čečeniju, bet arī lūgšanu paklāju, ar ko viņš īpaši lepojās, "Projekt" pastāstīja ģimenes draugs.

Ahmata Kadirova jaunākais un mīļākais dēls Ramzans Kadirovs kopš 2000. gada pilda savam tēvam lojāla militāra grupējuma komandiera pienākumus, palīdzot FSB (Krievijas Federācijas Federālajam drošības dienestam) meklēt separātistu atbalstītājus Čečenijā.

Ahmats Kadirovs, kuram sākās nesaskaņas ar Kremli, gāja bojā sprādzienā parādē Groznijas "Dinamo" stadionā 2004. gada 9. maijā. Bumba tika novietota tieši zem sēdekļa, kurā sēdēja Kadirovs vecākais.

Ramzans Kadirovs tajā dienā bija Maskavā. Putins viņu nekavējoties uzņēma pie sevis un visiem lika saprast, ka nākamais Čečenijas vadītājs būs Kadirovs jaunākais.

"Projekt" raksta:

"Kadirova laikā Čečenija ir faktiski izstājusies no Krievijas tiesiskā regulējuma, kļūstot par unikālu reģionu ar savu armiju un saviem šariata likumiem, kur atšķirībā no pārējās Krievijas teritorijas tiek piemērots nāvessods un tiek nozagtas kolosālas naudas summas, par ko nevienu nesoda."

"Projekt" uzskata, ka čečenu līdera tuvākie līdzgaitnieki varētu būt iesaistīti daudzās skaļās politiskās slepkavībās. Daudz tiek runāts par čečenu pēdām politiķa Borisa Ņemcova, bijušā Čečenijas vicepremjera Jakova Serguņina, žurnāla "Forbes" Krievijas izdevuma galvenā redaktora Pola Hļebņikova, "Novaja Gazeta" žurnālistes Annas Poļitkovskas un organizācijas "Memoriāls" dalībnieces Natālijas Estemirovas slepkavībās. 

Tāpat izdevums pievērsies Kadirova slimībai, par kuru vairākkārt ziņots medijos. Laikraksts, atsaucoties uz avotiem, raksta, ka Kadirovs cīnījies ar nieru darbības traucējumiem, kas uz laiku tika izārstēti. Viņš laikus sācis gatavot savus pēctečus – radiniekus, kurus iecēlis gandrīz visās Čečenijas varas struktūrās.

Oficiāli Kadirovam ir viena sieva Mednija Kadirova, kura līdz 42 gadu vecumam pasaulē laida 14 bērnus. Faktiski, saskaņā ar izmeklēšanu, Čečenijas vadonim ir vairākas konkubīnes (kuras ne vienmēr ir pieaugušas).

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu