Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

ASV nosoda Izraēlas lēmumu noņemt palestīniešu finanšu līdzekļus

Izraēlas armija Gazas joslā 4. februārī.
Izraēlas armija Gazas joslā 4. februārī. Foto: ISRAEL DEFENSE FORCES

ASV 13. jūnijā nosodīja kā "nepareizu" Izraēlas finanšu ministra lēmumu novirzīt "terorisma upuru" ģimenēm apmēram 35 miljonus ASV dolāru, kas kā nodokļu ieņēmumi iekasēti Palestīnas pašpārvaldes vārdā.

Finanšu ministra Bezalela Smotriča darbības "nav piemērotas. Mēs diezgan skaidri likām Izraēlas valdībai saprast, ka šie līdzekļi pieder palestīniešu tautai," žurnālistiem paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Metjū Millers.

"Tos vajadzētu nekavējoties pārskaitīt Palestīnas pašpārvaldei. Tos nevajadzētu aizturēt. Tos nevajadzētu aizkavēt," sacīja Millers.

"Mēs uzskatām, ka tas ir ļoti nepareizs šī ministra lēmums," viņš piebilda.

Smotričs no Reliģiskā cionisma partijas ceturtdien paziņoja par savu lēmumu sociālajos medijos, sakot, ka "Palestīnas pašpārvalde atbalsta un dod priekšroku terorismam, maksājot teroristu, cietumnieku un atbrīvoto cietumnieku ģimenēm".

"Saskaņā ar spriedumiem, kas piešķir kompensāciju terorisma upuriem, mēs noņemam tādu pašu apjomu no Palestīnas pašpārvaldes līdzekļiem un pārskaitām piešķirto naudu terorisma upuru ģimenēm," piebilda Smotričs.

Saskaņā ar deviņdesmitajos gados noslēgtiem miera līgumiem Izraēla iekasē nodokļus Palestīnas pašpārvaldei, kura īsteno ierobežotu varu dažās Jordānas Rietumkrasta teritorijas daļās.

Izraēla ir bloķējusi šo līdzekļu pārskaitījumus kopš 7.oktobrī notikušajiem palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" uzbrukumiem Izraēlas dienvidos. Šie uzbrukumi izprovocēja Izraēlas karu pret "Hamās" Gazas joslā, kas vēl turpinās.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu