Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Raidījums: Jēkabpilī knišļi nobeiguši teļus

Foto: Aleksandar Malivuk/Shutterstock

Šovasar ir savairojušies knišļi. Viņi uzbrūk mājlopiem un rada papildu raizes lopkopjiem. Viņiem spilgtā atmiņā ir notikumi pirms gandrīz 20 gadiem – toreiz, 2005. gada vasarā, knišļu uzlidojumos Latvijā gāja bojā vairāki simti mājlopu. Zemnieki guva skarbu mācību, tāpēc šobrīd liek lietā visas zināmās metodes, lai lopus pasargātu, vēsta "360TV ZIŅneši".

Knišļu baru dēļ gājuši bojā teļi. Ar šādu skarbu realitāti šovasar saskārušies Jēkabpils novada "Baltgalvju" saimniecībā.

Tas bijis vien dažu stundu jautājums, un lopus vairs nebija iespējams glābt. Taču kā vispār tik mazi kukaiņi var nokost tik lielus lopus? Izrādās, indīgas ir knišļu siekalas, ziņo raidījums.

Gunārs Rubins, PVD Austrumzemgales pārvaldes vadītājas vietnieks, stāsta: "Viņi koduma vietā speciāli izdala svešas olbaltumvielas. Loģiski, ka organisms reaģē un izdalās histamīns, kura dēļ veidojas tūskas, apstājas sirdsdarbība, elpošana.

Ja redzi jau gulošu [lopu], var mēģināt momentā dot medikamentus, bet lielākoties ir par vēlu." Tāpēc speciālisti atkal un atkal atgādina zemniekiem par preventīviem pasākumiem un nepieciešamību lopiem lietot aizsarglīdzekļus.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu