Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Pensionāri spriež, vai izdevīgāk nomirt pirms vai pēc pensijas izmaksas datuma. Kāpēc? (5)

Pensionārs. Ilustratīvs attēls.
Pensionārs. Ilustratīvs attēls. Foto: Ground Picture/Shutterstock

​Raidījums "4. studija" saņēma jautājumu no skatītājas Astras, kura interesējusies, kas notiks ar sievietes pensiju, ja viņa dosies mūžībā vēl pirms pensijas izmaksas datuma.

Kā un kuram tiek izmaksāta pensija, ja cilvēks nomiris dažas dienas pirms pensijas saņemšanas datuma? Uz šo jautājumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras preses sekretāre Iveta Daine atbildēja: "Pieņemsim, ka pensijas izmaksas diena ir 20. datums.

Ja pensionārs nomirst 10. datumā, tad pensiju it kā nav saņēmis, taču tuvinieks, pirmās vai otrās pakāpes radinieks, var rakstīt iesniegumu un pieprasīt neizmaksāto pensiju, saņemot par 10 nodzīvotajām dienām."

Astra arī paudusi, ka nav skaidrs, kā tiek izvēlēts pensijas izmaksas datums, jo pensionāriem tie ir atšķirīgi. Pārlikt uz citu datumu nevar, jo to automātiski nosaka datorprogramma.

"Ja cilvēks, kuram ir 20. izmaksas datums, ir miris 19. datumā un aģentūra naudu jau ir pārskaitījusi, tad nauda nonāks kontā. Aģentūra naudu par nenodzīvotajām dienām neatprasīs, jo gluži vienkārši nav kam atprasīt," pauž Daine.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu