Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Čehija iegādāsies vairākus desmitus vācu tanku "Leopard"

Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS

Čehija tuvāko gadu laikā iegādāsies līdz 77 vācu tankiem "Leopard", ar kuriem aizstās novecojušos padomju laiku tankus, 12. jūnijā paziņoja Prāga.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī Čehija ir atbalstījusi Ukrainu un nosūtījusi tai vismaz 62 tankus, kas savulaik ražoti Krievijā.

Čehija jaunos "Leopard" tankus iegādāsies kopīgā iepirkuma darījumā ar citām Eiropas valstīm, kas ļāvis samazināt cenas.

"Kopīgais iepirkums ar vairākām citām Eiropas valstīm, tostarp Vāciju (..) neapšaubāmi ir izdevīgs," žurnālistiem sacīja Čehijas premjerministrs Petrs Fiala, nenosaucot citu partneru vārdus.

Čehija iegādāsies 61 "Leopard 2A8" tanku ar iespēju iegādāties vēl 16, paziņoja premjers, piebilstot, ka pirkuma summa būs aptuveni 2,3 miljardi ASV dolāru.

Čehijas armija saņems arī 30 tankus "Leopard 2A4" no Vācijas kā dāvanu apmaiņā pret Ukrainai nosūtītajām tehnoloģijām un iegādāsies vēl 15 tankus "2A4", paziņoja Fiala.

"Tankus (2A8) mums vajadzētu sākt saņemt 2027.gadā, un 2030.gadā mums kopumā būtu 122 tanki," atklāja aizsardzības ministre Jana Černohova. "Mēs vēlamies pēc iespējas ātrāk izveidot smago brigādi," viņa piebilda.

Fiala sacīja, ka Černohova iesniegs pilnīgu iepirkuma projektu līdz gada beigām.

Viņš norādīja, ka valdība šogad aizsardzībai tērēs 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kā to prasa NATO.

Čehija ir ievērojami palielinājusi aizsardzības izdevumus kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma, tai skaitā noslēgusi līgumus par 24 ASV ražotu iznīcinātāju F-35 iegādi, kā arī par 48 Izraēlas raķešu un 210 kaujas transportlīdzekļu "CV 90" iegādi no Zviedrijas.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu