Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Makrons uzrunā cilvēkus, kuri "spēj pateikt nē ekstrēmismam"

Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: JACQUES WITT/SIPA/JACQUES WITT/SIPA

Francijas prezidents Emanuels Makrons 12. jūnijā aicināja cilvēkus, kas "spēj pateikt nē ekstrēmismam", atbalstīt viņu pēc neveiksmes Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās izsludinātajās Francijas parlamenta ārkārtas vēlēšanās.

"Es ceru, ka tad, kad pienāks laiks, apvienosies labvēlīgi vīrieši un sievietes, kas spējuši pateikt nē ekstrēmismam," Makrons teica trešdien preses konferencē Parīzē.

Svētdien notikušajās EP vēlēšanās Makrona dibinātā centriskā partija "Renesanse" un tās sabiedrotie saņēma par pusi mazāku atbalstu nekā Marinas Lepēnas galēji labējā Nacionālā apvienība (RN).

Saistībā ar to Makrons, kurš divus gadus ir vadījis mazākuma valdību, izsludināja Francijas parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kas notiks 30.jūnijā un 7.jūlijā.

"Manuprāt, atbilde nebūtu valdības vai koalīcijas maiņa," teica Francijas prezidents, uzstājot, ka parlamenta atlaišana bija nepieciešama.

Makrons atzina, ka pat strādājošajiem ir grūtības tikt galā ar ikdienas maksājumiem, kas radījis "dusmas, dažreiz pretestību".

Cilvēki "jūt, ka viņus neuzklausa vai neciena", un politiķi nevar tādu noskaņojumu ignorēt.

Vienlaikus viņš nosodīja konservatīvo Republikāņu partiju (LR), kuras līderis Ēriks Sjoti otrdien pauda atbalstu aliansei ar RN, kā arī kreisi noskaņoto aliansi, tostarp galēji kreiso partiju "Nepakļāvīgā Francija" (LFI).

Makrons sacīja, ka labējie "dažu stundu laikā ir novērsušies no ģenerāļa [Šarla] de Golla", kā arī bijušo prezidentu Žaka Širaka un Nikolā Sarkozī mantojuma.

Tikmēr galvenās kreisās partijas ir apvienojušās ar LFI, kuru viņš apsūdzēja antisemītismā saistībā ar tās reakciju uz palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" 7.oktobra uzbrukumu Izraēlai un karu Gazas joslā.

Vēlētāji varēja izvēlēties starp "baismīgām aliansēm abās galējībās, kas gandrīz par neko nepiekrīt, izņemot darba vietu piešķiršanu", un viņa paša bloku ar "vienotu valsts redzējumu" gan iekšzemē, gan ārvalstīs.

"Mēs neesam perfekti," savu politisko spēku raksturoja Makrons, uzsverot, ka "mums ir rezultāti". Viņš norādīja uz tādiem plusiem kā darbavietu radīšana, enerģētikas pāreja un atbalsts Ukrainai.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu