Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Lietuvas pilsonei Baltkrievijā piespriests sešu gadu cietumsods

Foto: AP/Scanpix

Minskas pilsētas tiesa atzinusi par vainīgu spiegošanā Lietuvas pilsoni Elenu Ramanauskieni un piespriedusi viņai sešu gadu cietumsodu, otrdien vēsta Baltkrievijas mediji.

Apsūdzībā teikts, ka bijusī Baltkrievijas valstij piederošās Druskininku sanatorijas "Belorus" mārketinga vadītāja Ramanauskiene Lietuvas Valsts drošības departamentam (VSD) sniegusi informāciju par sanatorijas klientiem, tostarp augsta ranga Baltkrievijas amatpersonām.

VSD otrdien paziņoja, ka tās ir nepamatotas insinuācijas.

"Viens no galvenajiem Baltkrievijas režīma balstiem - KGB - ir izvirzījis absurdas apsūdzības, ka viņa, dzīvodama Lietuvā, ir kaitējusi Baltkrievijas nacionālajai drošībai," teikts VSD komentārā.

"Ramanauskienei izvirzītās apsūdzības neatbilst patiesībai. Ramanauskiene nav veikusi nekādas darbības, kas jebkādā veidā varētu kaitēt Baltkrievijai, tāpēc šīs apsūdzības ir nepamatotas insinuācijas," uzsver VSD.

Savukārt Lietuvas Ārlietu ministrija paziņoja, ka ir informēta par situāciju, bet nav saņēmusi oficiālu apstiprinājumu no Baltkrievijas par tiesas spriedumu.

"Ministrijai nav pamata ticēt apsūdzību pamatotībai un tā sniedz pilsonei visu iespējamo konsulāro palīdzību. Līdz šim no Baltkrievijas iestādēm neesam saņēmuši oficiālu informāciju par tiesas spriedumu," ziņu aģentūrai ELTA sacīja ārlietu ministra preses pārstāve Paulīna Levickīte.

Viņa atkārtoti uzsvēra, ka Ārlietu ministrija iesaka nebraukt uz Baltkrieviju saistībā ar naidīgu un provokatīvu rīcību pret Lietuvas pilsoņiem. Baltkrievijā Lietuvas pilsoņi ir pakļauti riskam, ka drošības dienesti viņus nelikumīgi aizturēs, pamatojoties uz safabricētām apsūdzībām, viņa piebilda.

Kā liecina portāla "15min.lt" rīcībā esošā informācija, Ramanauskieni Baltkrievijas varasiestādes varētu būt aizturējušas pērn, kad viņa pēc radinieku apciemošanas Baltkrievijā devās atpakaļ uz Lietuvu.

Baltkrievijas mediji arī vēstījuši, ka bijušais sanatorijas "Belorus" galvenais ārsts Andrejs Kobeļs Baltkrievijā notiesāts par spiegošanu Lietuvas labā un viņam piespriests deviņu gadu cietumsods.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu