Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

7 fakti, kas katram jāzina par PEFC meža apsaimniekošanas standartu

Foto: balipadma/Shutterstock

Pašlaik sertificēto meža platību ziņā PEFC ir lielākā sertifikācijas sistēma pasaulē. Arī Latvijā šajā sistēmā sertificēti vairāk nekā 50% mežu. Atzīmējot PEFC sertifikācijas sistēmas 25 pastāvēšanas gadus, piedāvājam septiņus faktus, kas katram – no meža īpašnieka līdz pat koksnes izcelsmes produktu gala patērētājam – būtu jāzina par PEFC meža apsaimniekošanas standartu

PEFC ir viens no līderiem ilgtspējas standartu veidošanā. Faktiski standarts ir prasību kopums, kurā aprakstīts, kas sertificētam meža īpašniekam ir jāievēro, plānojot un veicot meža apsaimniekošanu. Latvijas nacionālais PEFC meža apsaimniekošanas standarts līdzīgi kā citu valstu nacionālie PEFC standarti tiek veidots, iesaistot visas ieinteresētās puses un līdzsvarojot to dažādās intereses. Latvijas nacionālais PEFC meža apsaimniekošanas standarts tika izstrādāts Latvijā, ņemot vērā Starptautiskā PEFC prasības, nacionālo likumdošanu un vietējās tradīcijas un apstākļus, ieklausoties ieinteresēto pušu viedoklī. PEFC sertifikācija sekmē ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu (Sustainable Development Goals) sasniegšanu.

PEFC standarts ir par vides vērtību saglabāšanu. Standartā ir virkne prasību, kas meža īpašniekam ir jāievēro attiecībā uz dabas aizsardzību. Jāaizsargā ekoloģiski nozīmīgas un vērtīgas meža un nemeža teritorijas. Pārējās teritorijās veicot meža apsaimniekošanu, ir jāievēro dabai draudzīga pieeja, respektīvi jāsaglabā ekoloģiskie koki, atmirusī koksne, dobumaini koki, kokus ar lielām putnu ligzdām, mitras ieplakas ar tām raksturīgu veģetāciju u.c. vides vērtības.

PEFC standartā ir iekļautas prasības klimata pārmaiņu mazināšanai, kā arī veicamie pasākumi, lai pielāgotos klimata pārmaiņām. Sertificētiem meža īpašniekiem ir jāveic siltumnīcefekta gāzu emisijas un CO2 uzkrāšanas aprēķini. Jāplāno darbības, lai mazinātu emisijas. Jāveic savlaicīga meža atjaunošana un jālieto atbilstoši kopšanas modeļi, lai veicinātu oglekļa uzkrāšanos, u.c. pasākumi.

PEFC standarts ir iekļautas arī sociālās prasības. Latvijas nacionālais PEFC standarts prasa sertificētiem meža īpašniekiem respektēt sabiedrības tiesības brīvi uzturēties mežā, kā arī iegūt pašpatēriņam bez maksas dažādas nekoksnes vērtības, piemēram, sēnes, ogas, zāļu tējas u.c. Standartā arī iekļautas prasības attiecībā uz darba drošību, darba apstākļiem un strādājošo tiesībām u.c. svarīgi jautājumi.

PEFC standartā ir iekļautas prasības, kuras meža īpašniekam ir jāievēro attiecībā uz meža produktīvo funkciju nodrošināšanu. Sertificētā meža īpašnieka darbībām ir jābūt vērstām, lai pēc iespējas sasniegtu lielāku ekonomisko sniegumu, izvērtējot iespēju jaunu meža produktu un pakalpojumu radīšanai. Jādomā par vietējās ekonomikas un nodarbinātības veicināšanu u.c. sabiedrībai un meža nozarei būtiskiem sociālekonomiskiem jautājumiem.

Latvijas nacionālo PEFC meža apsaimniekošanas standartu ir izvērtējis neatkarīgs novērtētājs, lai pārliecinātos, ka nacionālais standarts atbilst starptautiskajām PEFC prasībām. Neatkarīgs novērtējums apliecina, ka tas atbilst Starptautiskā PEFC meža apsaimniekošanas standartā noteiktajām prasībām, kas izstrādātas, ievērojot visaugstākos ētiskos, ekoloģiskos un sociālos standartus.

PEFC meža apsaimniekošanas standarta ievērošana tiek stingri uzraudzīta. Atbilstoši PEFC sertifikācijas sistēmas prasībām sertificētajā meža īpašumā tiek veikts audits, kuru veic neatkarīga, akreditēta sertifikācijas organizācija, lai pārliecinātos par atbilstību standarta prasībām. Gadījumā, ja audita laikā tiek konstatēta neatbilstība, tad sertificētajam meža īpašniekam tā ir jānovērš.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu