Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Mediji: Lielākā daļa "Bahmutas gaļas mašīnā" nogalināto "vagneriešu" bija cietumnieki

Foto: AFP/SCANPIX

Neatkarīgais Krievijas medijs "Mediazona" un raidsabiedrības BBC Krievijas ziņu dienests pētījumā konstatējuši, ka no gandrīz 20 000 algotņu bandas "Vagner" kaujiniekiem, kuri krita kaujās par Ukrainas ciematu Bahmutu, 17 000 bija cietumnieki, vēsta Krievijas neatkarīgais izdevums "The Insider".

"Mediazona" un BBC guva piekļuvi "Vagner" ierakstiem, kuros aprakstīti maksājumi kritušo karavīru radiniekiem. Tajā ir vairāk nekā 20 tūkstoši to kaujinieku vārdu, kuri gāja bojā laikā no 2022. gada janvāra līdz 2023. gada augustam.

Mediji norāda, ka šajā periodā šādiem maksājumiem algotņi iztērējuši aptuveni 108 miljardus rubļu, neņemot vērā lielāko daļu algu un kompensācijas maksājumu.

Lielākā daļa kaujinieku gāja bojā tieši uzbrukumā Bahmutai – tā laikā krita vairāk nekā 19,5 tūkstoši cilvēku.

Vairāk nekā 17 tūkstoši jeb 88% no tiem ir diktatora Vladimira Putina apžēlotie bijušie cietumnieki.

Tas ir pretrunā ir bijušā "Vagner" līdera Jevgeņija Prigožina paziņojumiem, ka no kritušajiem cietumnieki bija 50%.

Pēc mediju aplēsēm, asiņainākajos uzbrukuma periodos "Vagner" dienā zaudēja vairāk nekā 200 cilvēku, absolūtais maksimums ir 213 cilvēki.

Žurnālisti noskaidroja, ka Prigožina aicinājumam doties uz fronti Ukrainā atsaukušies vismaz 48 tūkstoši cilvēku. Tāpat žurnālisti noskaidrojuši kolonijas, kurās sodus izcietuši aptuveni 43,8 tūkstoši kaujinieku.

Divas trešdaļas no šīm kolonijām bija pastiprinātas apsardzes ieslodzījuma vietas. Tāpat iesaukti arī tie ieslodzītie, kuri vervēšanas laikā atradās medicīniskās aprūpes iestādēs.

Žurnālisti atzīmē, ka avota saņemtos datus pārbaudījuši 2023. gada augustā pēc Prigožina nāves. Pārbaudes laikā izmantots abu publikāciju kopīgi uzturētais mirušo karavīru saraksts, sarakstes ar karavīru radiniekiem, mantojuma lietu reģistrs, kā arī tiešsaistē nopludinātās Krievijas policijas datubāzes.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu