Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Šī būs mūsu pirmā lielā iznākšana no skapja!" Rīgas Kvīru koris aicina uz sadziedāšanos (2)

Foto: Jurģis Kalniņš

Latvijas pirmais LGBT+ koris – Rīgas Kvīru koris – Baltijas praida nedēļas ietvaros rīko atvētu kopmēģinājumu un sadziedāšanos. Pēc tradicionālā praida gājiena Kvīru koris piedalīsies arī praida noslēguma koncertā.

"Šī būs mūsu kora pirmā lielā publiskā iznākšana no skapja – un kad vēl, ja ne praida laikā," stāsta Rīgas Kvīru kora līdzdibinātājs Jurģis Kalniņš. Visi kora rīkotie pasākumi atvērti ikvienam interesentam, un tie ir piemēroti ģimenēm ar maziem bērniem.

Otrdien, 11. jūnijā, Spīķeros pulksten notiks Kvīru kora atvērtais brīvdabas mēģinājums, kur ikvienam būs iespēja uz savas ādas izbaudīt balsi iesildošus vingrinājumus, ieklausīties kora koncerta repertuārā un saprast, kā piekopt LGBT+ iekļaujošu valodu latviskā vidē.

Savukārt ceturtdien, 13. jūnijā, pulksten 19 Tallinas pagalma Angārā paredzēts vēl kas nebijis - kvīriskā "ChoirUp" sadziedāšanās.

"ChoirUp" ir kopdziedāšanas pasākumu cikls, kas apvieno visus dziedāt gribošos kopīgā dziesmā. Diriģentes Noras Žeigures vadībā tiks apgūta un nodziedāta dziesma par godu ļoti nozīmīgam LGBTQ kopienas simbolam, kam sekos sadziedāšanās kopā ar grupu un dziesmām latviski un angliski. Pirms sadziedāšanās sākuma uz skatuves ar īpašu programmu kāps Rīgas Kvīru koris.

"Lai piedalītos "ChoirUp", nav nepieciešams iepriekš gatavoties, zināt dziesmu vārdus, lasīt notis vai būt pārliecinātam par savām balss spējām - galvenais ir labi pavadīt laiku,” saka "ChoirUp" pārstāvis Ernests Jenavs.

Kvīru koris, protams, piedalīsies arī praida kulminācijā 15. jūnijā – tradicionālajā gājienā. Koris gājienā dosies, dziedot latviešu skaistākās tautasdziesmas un estrādes dziesmas. Gluži kā Dziesmu svētku gājienā, arī šeit mūsu koristi leposies ar savu identitāti un kulturālo bagātību. Visi draugi un atbalstītāji ir mīļi aicināti pievienoties mums gājienā," uzsver kora diriģente Katrīna Jēkabsone.

Baltijas praida noslēguma koncertā Kvīru koris uz Vērmanes dārza skatuves kāps ap pulksten 16 un uzstāsies ar performancēm latviešu un angļu valodā. "Latviešu tautas vēsturē un kvīru vēsturē ir daudz līdzību: mums nācies cīnīties par savām tiesībām un brīvībām, liekot lietā savu sīkstumu un vienam otru atbalstot. Iespējams, baudot kvīru kora dziedājumu un ievērojot šīs paralēles, apkārtējiem kļūs vieglāk just empātiju pret saviem LGBT+ līdzcilvēkiem, kam joprojām jācīnās par vienlīdzību," uzsver kora līdzdibinātāja Lelde Vaivode.

Jau ziņots, ka Rīgā līdz 15.jūnijam norisināsies Baltijas praida pasākumi, piedāvājot pasākumu programmu, kas aktualizēs cilvēktiesību, dažādības un iekļaušanas jautājumus kopienu iesaistē, uzņēmējdarbībā un sabiedrībā kopumā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu