Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Igaunijā ierodas pirmais jaunais "Škoda" elektrovilciens

Dzelzceļa sliedes.
Dzelzceļa sliedes. Foto: Evija Trifanova/LETA

Igaunijā pirmdien ierodas pirmais jaunais elektrovilciens, ko piegādā Čehijas ražotājs "Škoda Group".

Jaunais "Škoda" elektrovilciens, kuru velk dīzeļlokomotīve, ar zīmolu "Elron" strādājošajam Igaunijas valstij piederošajam pasažieru vilcienu operatoram "Eesti Liinirongid" tiek nogādāts no Rīgas un brauc pa maršrutu Valga - Tartu - Tapa - Tallina. Pirmdienas vakarā paredzēta tā ierašanās Pēskilas depo Tallinā.

Jūlijā jaunais elektrovilciens veiks testa braucienus pa Igaunijas sliedēm.

Kā stāstīja "Elron" tehnoloģiju direktors Merts Ērenpreiss, jaunajā vilcienā vēl ir jāuzstāda kafejnīcas aprīkojums, velosipēdu novietnes un jāveic citi nelieli darbi. Viņš teica, ka vilcienam bez pasažieriem jānobrauc 6000 kilometru bez lielām tehniskām problēmām. Šajā testēšanas laikā tiek pārbaudīta vilciena uzticamība un atbilstība līguma noteikumiem.

Pēc tam vēl 5000 kilometru garumā jaunajiem vilcieniem tiek noteikts periods, kad regulāro reisu apkalpošanas laikā ir iespējami neparedzēti tehniski incidenti. Katram vilcienam pēc ierašanās Igaunijā tiek veiktas vismaz 70 dažādas pārbaudes.

2024.-2026.gadā "Elron" no "Škoda Group" plāno saņemt kopumā 16 elektriskos vilcienus, no kuriem 11 paredzēti tālsatiksmei, bet pieci - piepilsētas satiksmei.

Jaunajos tālsatiksmes elektrovilcienos būs 236 pasažieru vietas, 15 vietas velosipēdu novietošanai, kafejnīcas zona, kā arī numurētas sēdvietas. Jaunajos piepilsētas elektrovilcienos būs 263 pasažieru vietas un 18 velosipēdu statīvu.

Plānots, ka seši jaunie tālsatiksmes vilcieni nākamgad sāks kursēt starp Tallinu un Tartu. Nākamgad plānots saņemt vēl piecus tālsatiksmes vilcienus. Savukārt piecus piepilsētas satiksmes vilcienus "Elron" plāno sākt izmantot 2026.gadā maršrutos uz austrumiem no Tallinas.

Pēc jauno elektrovilcienu saņemšanas no Tallinas - Tartu maršruta dīzeļvilcienus varēs izmantot savienojumu ar Narvu un Vīlandi uzlabošanai, paziņoja "Elron".

Pašlaik "Elron" izmanto Šveices uzņēmuma "Stadler" ražotos vilcienus, kas tika piegādāti no 2012. līdz 2014.gadam.

Jaunākie dati liecina, ka janvārī-aprīlī "Elron" pārvadāja vairāk nekā 2,57 miljonus pasažieru, kas ir par 6% vairāk nekā pagājušā gada pirmajos četros mēnešos.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu