Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Arī "Netflix" interesējas – LIAA sāk pieņemt pieteikumus valsts budžeta līdzfinansējumam ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā

Foto: Shutterstock

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) pirmdien sāk pieņemt pieteikumus konkursā par valsts budžeta līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā, liecina institūcijas paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

LIAA pieteikumus konkursā par valsts budžeta līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā pieņems līdz 2024.gada 10.jūlijam.

Konkursa kārtas finansējumu veido LIAA plānotais 2024.gada valsts budžeta finansējums 500 000 eiro apmērā.

Konkursa mērķis ir piesaistīt ārvalstu finansējumu Latvijas filmu nozarei un citām nozarēm, atbalstot ārvalstu filmu, tostarp spēlfilmu, animācijas un dokumentālo filmu, kā arī televīzijas filmu, uzņemšanu Latvijā, kur galējais filmas uzņemšanas pārskata jeb maksājuma pieprasījuma iesniegšanas termiņš 2024.gada līdzfinansējuma saņemšanai ir 2024.gada 15.novembris.

LIAA direktors Raivis Bremšmits norāda, ka filmu industrija ir ar augstu pievienoto vērtību, jo Latvijas līdzfinansējuma veidā ieguldītie līdzekļi ar uzviju atgriezīsies valsts budžetā pēc projektu realizācijas.

Bremšmits pauž gandarījumu, ka arī tādi uzņēmumi kā "Netflix" plāno realizēt projektu Latvijā. Kopumā kopš 2022.gada ar šīs programmas starpniecību Latvijai izdevies piesaistīt investīcijas 23 miljonu eiro apmērā.

Lai saņemtu Latvijas valsts atbalstu, papildu līdzšinējiem nosacījumiem noteikts, ka atbilstoši filmas budžeta plānam pievienotās vērtības nodokļa iemaksām valsts budžetā jāveido ne mazāk kā 14% no attiecināmo izmaksu kopsummas. Tāpat paredzēts, ka valsts līdzfinansējuma apmērs būs līdz 20% no līdzfinansējuma līgumā norādīto attiecināmo izdevumu kopsummas.

Vienlaikus noteikts, ka, realizējot projektu, pret vienu plānoto līdzfinansējuma eiro jāsasniedz eksporta apjoms vismaz piecu eiro apmērā, tādējādi sekmējot turpmāku nozares izaugsmi, eksporta apgrozījuma kāpumu, kā arī Latvijas ekonomiskā tēla stiprināšanu.

Popularizējot filmu uzņemšanas iespējas, LIAA kopā ar nozares profesionāļiem katru gadu piedalās Berlīnes un Kannu kino festivālos, kur arī šogad izdevies uzrunāt vairākus producentus, kuri plāno projektus realizēt Latvijā.

Līdz šim viens no redzamākajiem ārvalstu producentu realizētajiem kino darbiem, kurš saņēmis valsts atbalstu ir televīzijas seriāls "Sisi", kas jau vairākus gadus tiek veidots Latvijā.

Jau vēstīts, ka valdība šogad 4.jūnijā atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātos grozījumus, kas paredz nodrošināt jaunas - septītās - ārvalstu filmu uzņemšanas Latvijā atklāta konkursa projekta iesniegumu atlases kārtas izsludināšanu.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) norādīja, ka kino nozares sniegtie pakalpojumi būtiski stimulē valsts ekonomikas attīstību un valsts tēla veidošanos ārzemēs, nodrošina eksporta, produktivitātes, kā arī Latvijas kino nozares globālās kompetences kāpumu.

Grozījumos līdzšinējā regulējumā tika iestrādāti papildu nosacījumi attiecībā uz septītās ārvalstu filmu uzņemšanas Latvijā atklāta konkursa projekta iesniegumu atlases kārtas izsludināšanu. Lai saņemtu valsts atbalstu, papildu līdzšinējiem nosacījumiem noteikts, ka atbilstoši filmas budžeta plānam faktiskām pievienotās vērtības nodokļa iemaksām valsts budžetā jābūt ne mazāk kā 14% no attiecināmo izmaksu kopsummas.

Tāpat paredzēts, ka valsts līdzfinansējuma apmērs būs līdz 20% no līdzfinansējuma līgumā norādīto attiecināmo izdevumu kopsummas, kas veicinās ātrāku projektu vērtēšanu un mazinās administratīvo slogu līdzfinansējuma aprēķināšanai, vienkāršojot nosacījumus.

Vienlaikus noteikts, ka, realizējot projektu, pret vienu plānoto līdzfinansējuma eiro jāsasniedz eksporta apjoms vismaz piecu eiro apmērā, tādējādi sekmējot turpmāku nozares izaugsmi, eksporta apgrozījuma kāpumu, kā arī Latvijas ekonomiskā tēla stiprināšanu.

Atbalsta saņemšanas nosacījumus nosaka Ministru kabinetā 2022.gada 15.martā pieņemtie noteikumi "Kārtība, kādā ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā tiek piešķirts valsts budžeta līdzfinansējums".

Iepriekš valsts līdzfinansējums tika piešķirts, ja projekta iesniegumā minētā filma pilnībā vai daļēji tiek uzņemta Latvijā, filmas uzņemšanā tiek izmantoti tādu fizisko vai juridisko personu pakalpojumi, kuras ir reģistrētas Latvijā, kopējās filmas projekta izmaksas spēlfilmām un animācijas filmām sasniedza vismaz 711 436 eiro, bet dokumentālajām filmām - vismaz 142 287 eiro, kā arī projekta iesnieguma iesniegšanas dienā ārvalsts producentam pieejamais finansējums saskaņā ar finansēšanas plānu bija vismaz 50% no kopējām filmas uzņemšanas izmaksām.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu