Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Eiropas Parlamentā ievēlētie Latvijas politiķi komentē vēlēšanu rezultātus

Eiropas parlamenta deputāts, partijas "Latvijas attīstībai" valdes līdzpriekšsēdētājs Ivars Ījabs piedalās Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultātu sagaidīšanas pasākumā Eiropas Savienības mājā.
Eiropas parlamenta deputāts, partijas "Latvijas attīstībai" valdes līdzpriekšsēdētājs Ivars Ījabs piedalās Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultātu sagaidīšanas pasākumā Eiropas Savienības mājā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās Latvijā uzvarējusi "Jaunā vienotība" (JV), otrajā vietā atstājot Nacionālo apvienību (NA), un abi politiskie spēki tikuši katrs pie diviem EP deputāta mandātiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) oficiāli publicētie provizoriskie vēlēšanu rezultāti. Ko par rezultātiem saka ievēlētie politiķi?

Jau ziņots, ka no JV ievēlēts Valdis Dombrovskis un Sandra Kalniete, bet no NA - Roberts Zīle un Rihards Kols.

LA Eiroparlamentā pārstāvēs Ivars Ijabs, AS - Reinis Pozņaks, "Progresīvos" - Mārtiņš Staķis, "Saskaņu" - Nils Ušakovs, bet LPV - Vilis Krištopans.

Dombrovskis sagaida sarunu ar Siliņu par eirokomisāra nosaukšanu

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem Eiropas Parlamentā (EP) atkārtoti ievēlētais, esošās Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV) paredz sarunu ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV) par nākamā sastāva EK komisāra nosaukšanu.

Vaicāts, vai politiķis plāno pieņemt EP deputāta mandātu, Dombrovskis aģentūrai LETA norādīja, ka tas būs atkarīgs no tā, kā virzīsies eirokomisāra nominācijas gaita.

Dombrovskis pateicās vēlētājiem par atbalstu un uzticību, kā rezultātā JV uzvarēja vēlēšanās. Politiķis atzīmēja, ka Eiropa patlaban sastopas ar nopietniem izaicinājumiem, piemēram, ekonomikas konkurētspēja un drošība. Pēc Dombrovska vārdiem, "Vienotība" ir spēcīga un pieredzējusi komanda, kas varēs šos jautājumus risināt.

"Jaunā vienotība" (JV) ar vēlēšanu rezultātu esot apmierināta, jo tas ir krietni labāks, nekā to iepriekš rādīja reitingi, sacīja Dombrovskis, akcentējot, ka partijas rezultāts ir ļoti līdzīgs iepriekšējām EP vēlēšanām. 2019.gadā JV saņēma vislielāko atbalstu - 26,2%.

Staķis atturas komentēt "Progresīvo" nostāju ES komisāra kandidāta jautājumā

Eiropas Parlamentā (EP) ievēlētais Mārtiņš Staķis (P) pēc vēlēšanu rezultātiem izvairījās komentēt "Progresīvo" nostāju Eiropas Savienības (ES) komisāra kandidāta jautājumā.

Iepriekš "Progresīvo" EP saraksta līdere Elīna Pinto, kura saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem EP nav ievēlēta, intervijā aģentūrai LETA atzina, ka "Progresīvajiem" ir ambīcija pieteikt arī savu ES komisāra nomināciju nacionālā līmenī.

Staķis aģentūrai LETA skaidroja, ka lēmums par eirokomisāra nomināciju ir "Progresīvo" valdes pārziņā. Vienlaikus "Progresīvie" respektē "Jauno vienotību" kā vēlēšanu uzvarētājus, pauda politiķis.

Pēc Staķa vārdiem, iegūstot mandātu EP, "Progresīvajiem" tas ir milzīgs, vēsturisks un leģendārs panākums, jo partijas idejas tagad būšot pārstāvētas ne tikai Rīgas domē un nacionālajā politikā, bet arī Eiropā.

"Esmu priecīgs, ka man ir izdevies ievest šo sarakstu EP," izteicās topošais eiroparlamentārietis.

Zīle gandarīts, ka "īsti Ždanokas mantinieki" netika ievēlēti EP

Eiropas Parlamentā (EP) atkārtoti ievēlētais Roberts Zīle (NA) ir gandarīts, ka no Latvijas Eiroparlamentā nav iekļuvuši prokremliski noskaņoti politiķi jeb "īsti [Tatjanas] Ždanokas mantinieki".

Politiķa vērtējumā, 17 000 vēlētāju, kas nobalsoja par Nacionālo apvienību (NA), ir ļoti daudz. Zīle atminējās, ka iepriekšējais partijas labākais rezultāts bijis 2004.gadā, kad NA saņēma 29% vēlētāju atbalstu.

"Mēs mobilizējām savus vēlētājus, "Vienotība" - savus," komentējot vēlēšanas rezultātu, uzsvēra EP deputāts. Arī pārējās partijas, kas saprot esošo ģeopolitisko situāciju, mobilizēja savus vēlētājus, uzskata Zīle.

Politiķis atzīmēja, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons, nesagaidot oficiālos EP vēlēšanu rezultātus, atlaidis parlamentu un paziņojis par ārkārtas vēlēšanām, savukārt Belģijas liberāļu partijas premjerministrs Aleksandra de Kro ir atkāpies.

Zīle sagaida, ka būs būtiskas pārmaiņas arī citās Eiropas valdībās.

Pozņaks ievēlēšanu EP redz kā labu pamudinājumu cilvēkiem iesaistīties politikā

"Apvienotā saraksta" (AS) politiķis Reinis Pozņaks savu ievēlēšanu Eiropas Parlamentā (EP) redz kā labu piemēru arī citiem cilvēkiem izlemt iesaistīties politikā.

Pozņaks aģentūrai LETA sacīja, ka AS vēlēšanu rezultātus novērtē kā ļoti labus, arī tādā ziņā, ka EP ievēlēts cilvēks, kurš līdz šim nav bijis iesaistīts politikā jeb "nāk no malas".

Politiķis pateicas AS par uzticēšanos, ļaujoties šādai "savā ziņā avantūrai" un piesakot viņa kandidatūru EP vēlēšanām. Reizē Pozņaks uzsver, ka tagad runa ir par "milzīgu atbildību un izaicinājumiem", lai attaisnotu vēlētāju sniegto uzticību.

Jaunievēlētais EP deputāts arī pozitīvi novērtēja, ka ir izdevies EP neielaist "Kremļa lielākos miera baložus".

Politiķis pastāstīja, ka EP iecerējis strādāt Eiropas Tautas partijas grupā. EP ievēlētais AS saraksta līderis norādīja, ka par darbu konkrētās komitejās būs jāvienojas arī politiskās grupas iekšienē. Pozņaks pats būtu gatavs strādāt aizsardzības un reģionālo lietu komitejās - par attiecīgo komiteju izveidi vēl būs jālemj EP jaunajam sastāvam.

Vaicāts par lielākas aktivitātes jeb līdzdalības veicināšanu vēlēšanās, jaunievēlētais EP deputāts norādīja, ka daudzi balsstiesīgie nemaz neesot zinājuši par tām, un ka valstij nākotnē būtu jāfinansē informēšanas kampaņa par to, ka būs vēlēšanas.

Ijabs: LA bija ļoti svarīgi uzrādīt cienījamu rezultātu EP

Partijai "Latvijas attīstībai" (LA) bija ļoti svarīgi uzrādīt cienījamu rezultātu Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, aģentūrai LETA pauda Eiroparlamentā atkārtoti ievēlētais Ivars Ijabs.

2022.gada Saeimas vēlēšanas, kad "Attīstībai/Par!" neiekļuva parlamentā, jo pietrūka aptuveni 250 balsu, bija partijai "diezgan traumatisks zaudējums", atzina Ijabs.

Politiķis uzskata, ka ievēlēšana ir novērtējums līdzšinējam darbam EP, kā arī papildu atbildība.

"Nākamais EP būs kara un drošības parlaments," izteicās Ijabs, kurš domā, ka ar ievēlētajiem kolēģiem varēs "ciešāk strādāt kopā", lai īstenotu tās ieceres, par ko tika runāts priekšvēlēšanu kampaņās.

Ijabs pauda satraukumu par to, kas notiek Eiropā kopumā, jo galēji labējie un prokremliskie spēki esot guvuši lielāku ietekmi gan Francijā, gan Austrijā, un tas nozīmējot, ka darbs EP varētu būt "diezgan saspringts", teica eiroparlamentārietis.

Lielais jautājums esot par to, vai izveidosies eiropeiski atbalstošs vairākums, kurš spēs apstiprināt Eiropas Komisijas prezidenti, norādīja Ijabs.

Jau ziņots, ka CVK oficiāli publicētie provizoriskie vēlēšanu rezultāti gan var nedaudz var mainīties, jo vēl nav saskaitīti pasta balsošanas rezultāti.

Vēlēšanu rezultātus oficiāli plānots apstiprināti CVK sēdē nedēļas laikā.

Foto: Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultātu paziņošanas pasākums

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu