Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Pašnāvība sešas stundas pēc sarakstes. Nigērieši visā pasaulē no cilvēkiem izspiež kailfoto

Foto: UzalendoNews_KE/"X"

Kailfoto izspiešana ir visstraujāk augošais krāpnieciskais uzbrukums pusaudžiem visā pasaulē. ASV jau ir reģistrēti vairāk nekā 27 pašnāvības gadījumi. Daudzi krāpnieki ir no Nigērijas, taču Nigērijas iestādes viņus aizstāv, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pirms diviem gadiem ASV iedzīvotājas Dženas Butas dēls Džordans, kurš bija tikai 17 gadus vecs) izdarīja pašnāvību, jo tika šantažēts.

Ar Džordanu sociālajā tīklā "Instagram" sazinājās kailfoto izspiedēji. Viņi izlikās par skaistu meiteni viņa vecumā un flirtēja ar viņu, sūtīja seksuāla rakstura bildes, lai pierunātu viņu dalīties ar atklātām fotogrāfijām.

Pēc tam viņi puisim pieprasīja simtiem mārciņu, draudot viņu apkaunot. Džordans nosūtīja tik daudz naudas, cik vien varēja, un pateica kailfoto izspiedējiem, ka atņems sev dzīvību, ja viņi attēlus publiskos. Noziedznieki atbildēja: "Labi... Dari to ātri."

No brīža, kad Džordans sāka sazināties ar krāpniekiem, līdz brīdim, kad viņš beidzot atņēma sev dzīvību, pagāja mazāk nekā sešas stundas.

Noziedznieki tika izsekoti līdz Nigērijai, arestēti un pēc tam izdoti ASV. Divi brāļi no Lagosas - 22 gadus vecais Samuels Ogoši un 20 gadus vecais Samsons Ogoši gaida spriedumu pēc tam, kad atzina savu vainu apsūdzībās kailfoto izspiešanā.

Džordana traģiskais stāsts ir kļuvis par vienu no galvenajiem punktiem cīņā pret pieaugošo seksuālās izspiešanas problēmu.

ASV iestāžu dati liecina, ka pagājušajā gadā šādu gadījumu skaits ir vairāk nekā divkāršojies, sasniedzot 26 700, un pēdējo divu gadu laikā vismaz 27 zēni ir izdarījuši pašnāvības.

Pētnieki un tiesībaizsardzības iestādes norāda uz Rietumāfriku, jo īpaši Nigēriju, kā vainīgo atrašanās vietu.

Aprīlī tika arestēti divi Nigērijas pilsoņi pēc tam, kad skolēns Austrālijā izdarīja pašnāvību. Divi citi vīrieši tiek tiesāti Lagosā pēc 15 gadus veca zēna pašnāvības ASV un 14 gadus veca zēna pašnāvības Kanādā.

Sūtot savus kailfoto vai intīma satura video citiem, ir ļoti augsti riski kļūt par izspiešanas upuri. (Sextortion - pret nepilngadīgajiem vērsta izspiešana, kas saistīta ar seksuālām darbībām.)

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu