Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Kols komentē neoficiālo informāciju par EP vēlēšanu līderiem Latvijā (4)

Saeimas deputāts, Nacionālās apvienības kandidāts Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām Rihards Kols sagaida EP vēlēšanu rezultātus bārā "Garage".
Saeimas deputāts, Nacionālās apvienības kandidāts Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām Rihards Kols sagaida EP vēlēšanu rezultātus bārā "Garage". Foto: Ieva Leiniša/LETA

Ja tiešām "Jaunajai vienotībai" (JV) Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās būs izdevies apsteigt "Nacionālo apvienību", tas apliecinās varas turētāja netiešo ietekmi uz vēlētājiem, sarunā ar aģentūru LETA sprieda EP deputāta kandidāts Rihards Kols (NA).

Kols atzina, ka ir iespējams, ka EP vēlēšanu rezultātos JV būs apsteigusi NA, lai arī partiju reitingos pirms vēlēšanām tieši NA ilgstoši bija pirmajā vietā. Viņš atzīmēja, ka arī pēdējās SKDS aptaujas liecināja, ka JV bija tuvu pie līderos esošās NA, taču aptaujā nav iekļauti dati par diasporu ārzemēs, kur vēsturiski esot liels JV atbalstītāju loks. Turklāt viņi varētu nebūt sekojuši pēdējiem skandāliem, kuros bija iesaistīti JV politiķi.

Politiķis uzsvēra, ka pašlaik par vēlēšanu rezultātiem esot tikai neoficiāla informācija, kas var arī neapstiprināties. Galvenais, lai rezultāti nav diametrāli pretēji, piebilda deputāts.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka EP vēlēšanās Latvijā līderos ir partiju apvienība JV un NA, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Piemēram, Valmieras novadā, kur abas šīs partijas tradicionāli guvušas labus panākumus, pēc gandrīz puses balsu saskaitīšanas, JV bija saņēmusi ap 30% vēlētāju atbalstu, bet NA - ap 25%, kamēr tuvākajiem konkurentiem "Latvijas attīstībai" (LA) un "Apvienotajam sarakstam" (AS) bijis ap 10% vēlētāju atbalsta.

Tomēr ne visur Latvijā šo divu partiju pārsvars pār konkurentiem bijis tik ievērojams. Piemēram, Rīgas Zolitūdes un Pļavnieku iecirkņos jau tradicionāli uzvarējusi sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa". Galvaspilsētā salīdzinoši labāk veicies arī partijai "Progresīvie", bet arī JV un NA Rīgā veicies gana pārliecinoši, tostarp JV uzvarējusi vairākos apmeklētākajos iecirkņos.

Pietiekoši daudz balsu, lai iegūtu EP mandātu, saņēmusi arī partija "Latvija pirmajā vietā" (LPV), bet pagaidām nav skaidrs, vai partijai "Stabilitātei" būs izdevies gūt pietiekamu vēlētāju atbalstu, lai tās pārstāvis varētu strādāt EP. "Stabilitātei" līderis Aleksejs Rosļikovs vēl šaubās, vai partijai šo vienu mandātu būs izdevies iegūt. Ja tas nebūs izdevies, pa diviem mandātiem iegūtu JV un NA, bet vēl katra pa vienam deputāta mandātam saņemtu piecas partijas - LA, AS, LPV, "Saskaņa" un "Progresīvie".

Jau ziņots, ka EP vēlēšanās kopumā Latvijā kandidēja 16 saraksti.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu