Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Ungārijā desmitiem tūkstoši cilvēku pulcējās Orbāna pretinieka mītiņā (2)

Foto: Reuters/ScanPix

Pirms svētdien gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām desmitiem tūkstoši cilvēku pulcējās Ungārijas opozīcijas pārstāvja Pētera Maģara organizētā mītiņā.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka autoritārā premjerministra Viktora Orbāna partija "Fidesz" varētu iegūt pusi balsu, bet Maģara izveidotā kustība "Tisza" svētdien varētu saņemt ap 27% vēlētāju atbalsta.

Maģars ir iestājies pret Orbāna, kas Ungārijas premjerministra amatā ir kopš 2010.gada, kontrolēto "sistēmu".

Sanākušo pūlim politiķis teica, ka "kopā mēs varam izglābt Ungāriju". Viņš paziņoja, ka Orbāns ir iebiedējis savu tautu.

Pirms EP vēlēšanām, kas Ungārijā notiks svētdien, Orbāns ir solījis "okupēt Briseli", jo aptaujas liecina, ka daudzās Eiropas valstīs ir pieaudzis atbalsts Orbānam līdzīgi domājošiem galēji labējiem spēkiem.

Ungārijā, kur ir nepilni astoņi miljoni balsstiesīgo, svētdien līdzās EP vēlēšanām notiks arī pašvaldību vēlēšanas.

43 gadus vecais Maģars ir Orbāna valdības kādreizējās tieslietu ministres Judītes Vargas bijušais vīrs un ilgi bija pietuvināts valdošajai partijai "Fidesz", ieņemot amatus valsts institūcijās un uzņēmumos. Tomēr tagad Maģars sola izaicināt Orbāna "varas fabriku", izveidojot jaunu politisko partiju.

Maģars martā publiskoja slepus ierakstītu privātu sarunu ar bijušo sievu, kuras teiktais liecina, ka Orbāna valdība centusies noslēpt bijušā ministra un Orbāna kabineta biroja vadītāja iesaisti korupcijas lietā.

Eksministre apsūdzējusi bijušo vīru, ka viņš izprovocējis kompromitējošos izteikumus.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu