Putins formulējis "uzvaras teoriju" karā pret Ukrainu. Analītiķi skaidro, kas nogājis greizi (12)

Kara noziedznieks Vladimirs Putins.
Kara noziedznieks Vladimirs Putins. Foto: Dimitrije Ostojic/Shutterstock

Kara noziedznieks Vladimirs Putins formulēja "uzvaras teoriju" karā Ukrainā, uzstājoties ar runu Sanktpēterburgas Starptautiskajā ekonomikas forumā 7. jūnijā. Saskaņā ar starptautiskā Kara izpētes institūta analīzi tā paredz, ka Krievijas spēki spēs turpināt pakāpenisku ofensīvu nenoteiktu laiku, neļaus Ukrainai veikt veiksmīgas operatīvi nozīmīgas pretuzbrukuma operācijas un uzvarēs iztukšošanas karā pret Ukrainas spēkiem, ziņo UNIAN.

Tomēr Putina vērtējums, ka Krievija var "izspiest" Ukrainas spēkus no visas teritorijas, ko tā vēlas ieņemt, liek domāt, ka Ukraina nesaņemtu nepieciešamo tehniku, lai novērstu Krievijas mēģinājumus virzīties uz priekšu gar frontes līniju.

"Ukrainas spēki jau iepriekš ir pierādījuši, ka, ja tie ir labi apgādāti, tie var neļaut Krievijas spēkiem gūt pat nelielus taktiskos ieguvumus un uzsākt pretuzbrukuma operācijas, kas atbrīvo operatīvi svarīgu teritoriju," norāda analītiķi.

"Putina "uzvaras teorija" balstās uz Krievijas spēju izdzīvot un pārvarēt Rietumu solīto drošības palīdzību Ukrainai, kā arī Ukrainas centieniem mobilizēt lielu daļu savas ekonomikas un iedzīvotāju karam.

Tas norāda, ka Putins, visticamāk, lēš, ka Krievijas spēki spēs izmantot savas priekšrocības karavīru skaita un tehnikas ziņā, lai pārspētu Ukrainas spēkus," raksta analītiķi.

Analītiķi norāda, ka šī Krievijas galvas teorija ir balstīta uz kritisku pieņēmumu, ka Rietumi atteiks atbalstu Ukrainai Krievijas uzvaras gadījumā vai nu pēc savas gribas, vai arī reaģējot uz Krievijas mēģinājumiem pārliecināt Rietumus to darīt.

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien Francijas parlamentā paudis cerību, ka šomēnes Šveicē gaidāmais miera samits sekmēs taisnīgu kara atrisinājumu.

"Pirmais miera samits varētu kļūt par formātu, kas pietuvinātu šī kara taisnīgu izbeigšanu," uzrunājot Francijas parlamentu, sacīja Zelenskis. "Esmu pateicīgs par visu, ko jūs jau darāt, un tas ir ļoti daudz. Taču, lai panāktu taisnīgu mieru, ir jādara vairāk," viņš uzsvēra.

Ukrainas prezidents un daudzu citu valstu līderi šonedēļ ieradušies Francijā, lai piedalītos pasākumos par godu 80.gadadienai kopš sabiedroto spēku izsēšanās Normandijā 1944.gada 6.jūnijā.

"Tieši Ukrainā atrodas Eiropas drošības atslēga," viņš uzsvēra, norādot, ka mieru nevar panākt gar pašreizējām kontroles līnijām.

"Jo bez kontroles pār Ukrainu Krievijai būs jābūt normālai nacionālai valstij, nevis koloniālai impērijai, kas pastāvīgi meklē jaunas teritorijas Eiropā, kā arī Āzijā un Āfrikā," sacīja Ukrainas līderis.

"Mēs dzīvojam laikā, kad Eiropa diemžēl vairs nav miera kontinents," norādīja Zelenskis.

"Atkal tiek iznīcinātas Eiropas pilsētas un dedzināti ciemati," viņš teica par Krievijas veikto Ukrainas bombardēšanu. Prezidents arī nosodīja Ukrainas bērnu nolaupīšanu okupētajās teritorijās.

"Tagad tas ir vērsts pret Ukrainu. Taču rīt tas var tikt vērsts pret citām valstīm, un mēs jau tagad skaidri redzam agresijas virzienu - Baltijas valstis, Polija, Balkāni," viņš brīdināja.

"Krievijas režīms neredz robežas, un pat ar Eiropu vairs nepietiek," norādīja Zelenskis, atgādinot par Krievijas militārajām operācijām Sīrijā un Maskavas pieaugošo ietekmi Āfrikas Sāhelas reģionā.

Zelenskis sacīja, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins arī cenšas vājināt valstis, radot nedrošību pārtikas un enerģētikas jomās.

Prezidents norādīja ka pasaule bijusi pārlieku nobijusies, lai stingri atbildētu Putinam.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu