Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

FOTO LU Botāniskajā dārzā krāšņi zied peonijas un pirmo reizi arī eksotisks Āzijas koks

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā zied peonijas
Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā zied peonijas Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā uzziedējusi skaistā peoniju kolekcija. Peonijas ir apskatāmas dārza darba laikā – katru dienu no 10.00 līdz 21.00, iegādājoties ieejas biļeti.

Botāniskā dārza ziemciešu dobes krāšņi izdaiļo peonijas. No baltas, rozā līdz bordo sarkanai – tā ir viena no vasaras skaistākajām puķēm, kuru, tuvojoties Jāņiem, arvien biežāk rodas vēlme iepīt ziedu vainagā.

Peonijas izskatās karaliski gan apstādījumos, gan arī ilgi priecē nogrieztas un ieliktas vāzē. Dārzā peonijas nav nepieciešams pārāk laistīt, jo tās necieš pārmērīgu mitrumu, bet vāzē gan ir jālūkojas, lai ūdens tajā būtu pietiekami daudz un arī svaigs.

FOTO: Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā zied peonijas

Peonijas ir peoniju dzimtas vienīgās ģints Paeonia pārstāves. Ģintī ir aptuveni 33 sugas un daudz varietāšu, kas dažreiz tiek uzskatītas par atsevišķām sugām, jo izskatās atšķirīgi.

Savvaļā peonijas aug Austrumsibīrijā, Tālo Austrumu dienviddaļā, Mongolijā, Ķīnā, Japānā. Eiropā tās ir sastopamas Balkānos, Ziemeļitālijā, Francijā, Kipras, Krētas, Korsikas un citās salās.

Pirmo reizi LU Botāniskā dārza dendrārijā uzziedējis eksotisks Āzijas koks – pterostiraks, ziņo Botāniskā dārza pārstāvji.

Pēc trīs gadu adaptēšanās Latvijas klimatam kolekcijā ir uzziedējis sarmatainais pterostiraks (Pterostyrax hispidus). Nelielā izmēra koks savvaļā sastopams Japānā un Ķīnā. Pterostirakam izplaukuši nokareni, ziediem bagātīgi klāti ķekari ar maigu aromātu. Ziedi ir ļoti dekoratīvi, piemērotākā klimatā pterostiraks tiek bieži stādīts kā krāšņumkrūms.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu