Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Sola noteikt kompensācijas maksu vietējām kopienām par vēja parku ierīkošanu

Sauszemes vēja parks "Tārgale".
Sauszemes vēja parks "Tārgale". Foto: Evija Trifanova/LETA

Šodien Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) pārstāvju tikšanās laikā izskanējusi informācija par kompensācijas maksas noteikšanu vietējām kopienām par vēja parku ierīkošanu, informēja LPS.

KEM paredz virzīt noteikumu projektu apstiprināšanai valdībā līdz šī gada jūnija beigām, nosakot, ka maksājums vietējām kopienām būs 2500 eiro par katru uzstādītās jaudas megavatu gadā un paredzot plašu pielietojumu finansējuma izmantošanai.

Finansējumu varēs izmantot energoefektivitātes veicināšanai, vides aizsardzības pasākumiem, pašvaldības ceļu infrastruktūras atjaunošanai un uzturēšanai un citiem mērķiem.

Panākta vienošanās, ka KEM izstrādās periodisku indeksāciju modeli vietējās kopienas maksājumam, pirmo indeksāciju veicot pēc pieciem gadiem, bet katru nākamo - atbilstoši izstrādātajam modelim, tai skaitā, piemēram, indeksējot reizi gadā.

Sarunā par pašvaldības autotransporta, tai skaitā sabiedriskā transporta zaļināšanu jeb Transporta enerģijas likumu puses vienojās, ka KEM līdz šī gada 1.jūlijam iniciēs starpnozaru darba grupas izveidi Satiksmes ministrijas vadībā, kur piedalās LPS, KEM, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Finanšu ministrija, lai izvērtētu pašvaldību pieteiktos jautājumus transporta jomā.

LPS akcentē nepieciešamību rast skaidrību par to, cik un no kādiem avotiem nepieciešams rast finansējumu, tai skaitā valsts institūcijām mērķtiecīgi virzot sarunas par Eiropas Savienības fondu finansējuma piesaisti ritošā sastāva un atbilstošas infrastruktūras attīstībai.

Savukārt sarunā par decentralizētās energoapgādes izmaksu kompensēšanu augstu energoresursu cenu gadījumos panākta vienošanās, ka KEM virzīs priekšlikumu, kas paredz administratīvo izdevumu kompensāciju atbilstoši tai, kāda bija noteikta iepriekšējā atbalsta sniegšanas periodā. Vienlaikus puses turpinās sadarbību atbalsta pasākumu izstrādē mājsaimniecībām, kā arī KEM plāno rast iespējas sniegt atbalstu pašvaldībām sociālo pakalpojumu sniegšanā, izmantojot energoapgādes izmaksu kompensēšanas informācijas sistēmu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu