Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Pētījums: Lietuvas uzņēmums pēc problēmām ar muitu kondicionierus uz Kirgizstānu eksportē caur Latviju

Kravas auto. Ilustratīvs attēls.
Kravas auto. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Bijušā Lietuvas prezidenta amata kandidāta Igna Vēgēles ģimenei piederošais uzņēmums "Vilpra" pēc tam, kad Lietuvas muitas amatpersonas tam atteicās atļaut eksportēt gaisa kondicionieru kravu uz Kirgizstānu, tagad kondicionierus uz šo Vidusāzijas valsti eksportē caur Latviju, ziņo Lietuvas un Latvijas pētnieciskās žurnālistikas centri "Siena" un "Re:Baltic", kā arī Lietuvas "Laisves TV".

Iepriekš tika vēstīts, ka apkures sistēmu tirdzniecības un uzstādīšanas grupa "Vilpra grupe" varētu apiet Krievijai un Baltkrievijai noteiktās ES sankcijas, eksportējot gaisa kondicionierus caur Kirgizstānu.

Lietuvas muitā centram "Siena" apstiprināja, ka pagājušā gada jūnijā "Vilpra" gaisa kondicionieru sūtījums netika izlaists uz Kirgizstānu sankciju kontroles dēļ. Muita arī apstiprināja, ka tā turpinās "Vilpra" pārbaudi, kas sākās aprīlī.

"Re:Baltica" noskaidroja, ka gaisa kondicionieru eksports uz Kirgizstānu tika veikts pāri Latvijas robežai, un to īstenoja "Vilpros grupe" uzņēmums SIA "Vilpra", un eksporta kopējais apjoms pagājušajā un šajā gadā pārsniedza 600 000 eiro.

SIA "Vilpra" žurnālistiem apstiprināja, ka tā eksportē gaisa kondicionierus uz Kirgizstānu un ka tai ir pircēju parakstītas deklarācijas, ka preces nav paredzētas Krievijas vai Baltkrievijas tirgum.

Advokāts Igns Vēgēle ir viens no astoņiem kandidātiem, kuri 12.maijā sacentās Lietuvas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā. Vēgēle, kurš bija neatkarīgais kandidāts, ieguva 12% balsu, paliekot trešajā vietā.

Vilpra" pieder Vēgēles ģimenei. Tās galvenais īpašnieks ir politiķa tēvs Alģirds Stasis Vēgēle, bet tās vadītājs ir prezidenta amata kandidāta brālis Martīns Vēgēle.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu