Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Trīs zēni pārgājienā uzgājuši ārkārtīgi retu dinozaura skeletu

Foto: @DenverMuseumNS/"X"

Trīs zēni Ziemeļdakotas štatā ASV devušies pārgājienā kopā ar ģimeni un meklējuši fosilijas. Pārgājiena laikā viņiem uzsmaidījusi laime – zēni atraduši pusaugu vecuma tiranozaura skeleta fragmentus, vēsta ASV izdevums "Business Insider".

Brāļi Džesins un Liams Fišeri kopā ar savu brālēnu Keidenu Madsenu skeletu atrada 2022. gadā. Brāļi Fišeri kopā ar tēti un brālēnu bija pārgājienā Bedlendas nacionālajā parkā.

Zēni, kuri pārgājiena laikā bija 10, 9 un 7 gadus veci, preses konferencē sacīja, ka jau vairākus gadus aizraujas ar fosiliju meklēšanu. Šoreiz viņi pētīja Hellas grīvu – vismaz 65,5 miljonus gadu vecu akmeņainu apgabalu, kurā atrodas vairāki fosilie veidojumi. Pārgājiena laikā trijotne atrada dažus lielus kaulus, kas spraucās ārā no akmens.

Džesina un Liama ​​tēvs Sems Fišers nofotografēja kaulus un sazinājās ar savu bijušo klasesbiedru, Denveras Dabas un zinātnes muzeja paleontoloģijas kuratoru Taileru Laisonu, un viņam piedāvāja tos identificēt. 

2023. gada vasarā fosiliju meklētāji un Laisons atgriezās vietā, lai izraktu skeletu. Muzejs norāda, ka saglabājušies aptuveni 30 procenti skeleta. 

Muzejs norādīja, ka atradums ir nozīmīgs, jo ir atklāti tikai daži pusaugu vecuma tiranozauru skeleti. Zinātnieki to nodēvējuši par "Tīņu Reksu".

Saskaņā ar muzeja datiem dinozaurs būtu bijis aptuveni 3 metrus garš un svēris aptuveni 1587 kilogramus. Salīdzinājumam, pilnībā pieaudzis tiranozaurs varētu būt 12 metrus garš un svērt līdz 3628 kilogramiem.

Fosilija un dokumentālā filma, kas stāsta par atradumu, no 2024. gada 21. jūnija tiks īslaicīgi izstādīta Denveras Dabas un zinātnes muzejā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu