Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Raidījums: lielai daļai aizsardzības dienestā iesaukto jauniešu ir slikts veselības stāvoklis

Latvijas karavīri.
Latvijas karavīri. Foto: Ēriks Kukutis, Aizsardzības ministrija

Pirmais Valsts aizsardzības dienesta gads aizvadīts nosacīti veiksmīgi – vairāk nekā 40% pirmā iesaukuma jauniešu nolēmuši turpināt gaitas profesionālajā dienestā. Tomēr atklājušās arī vairākas problēmas – lielai daļai iesaucamo jauniešu ir konstatētas veselības likstas un daudzi vispār nereaģē uz pavēstēm, vēsta TV3 raidījums "TV3 Ziņas".

"Izaicinājums bija ar saziņu, jo, neskatoties uz to, ka normatīvie akti nosaka, ka jauniešiem jābūt e-adresei, tā bija nelielam cilvēku skaitam. Daudzi no viņiem nav sasniedzami arī deklarētajā dzīvesvietā," norāda Aizsardzības ministrijas Valsts aizsardzības dienesta departamenta direktors Vitālijs Rakstiņš.

No 300 obligāti iesauktajiem jauniešiem 83 uz pavēsti nav reaģējuši vispār. Lietas nodotas militārajai policijai, par to draud naudassods līdz 350 eiro. 

Saeimas deputātu uzmanību gan piesaistīja potenciālo karavīru veselības rādītāji – no 300 obligāti iesaucamajiem jauniešiem 72 atzīti par dienestam nederīgiem. 

"Tur ir dažādi slēdzieni, mēs redzam tikai to gala atzinumu, bet, cik sapratu, daudzi izkrīt uz narkologiem, psihologiem, nav tā, ka visiem fiziskas kaites. Tas, ko mēs darām, – mums ir uzdevums pārskatīt normatīvus VAD karavīriem ar nodomu, kā nepazaudēt nevienu, ja viņš nekvalificējas VAD 11 mēnešu dienestam, varbūt viņu var norīkot uz zemessardzi vai citām funkcijām," norāda Rakstiņš.

Atbildīgie jau rudenī sola izvirzīt priekšlikumus uzlabojumiem.

Video: "TV3 Ziņu" sižets

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu