Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

KNAB brīdina par dziļviltojumiem dienās pirms EP vēlēšanām

Tiktok, Instagram, Facebook. Ilustratīvs attēls.
Tiktok, Instagram, Facebook. Ilustratīvs attēls. Foto: Primakov/Shutterstock

Pēdējās dienās pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kad būs maz laika faktu pārbaudīšanai vai nepatiesas informācijas atspēkošanai, var parādīties mākslīgā intelekta radīti dziļviltojumi un aģitācija, izmantojot nepatiesu informāciju, cilvēku balsis un videomateriālus, brīdina Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Biroja priekšnieks Jēkabs Straume, otrdien piedaloties preses konferencē par EP vēlēšanām Latvijā, norādīja, ka priekšvēlēšanu periods - nepilnas 120 dienas pirms vēlēšanām - ir noritējis salīdzinoši mierīgi.

Pārkāpumi ir fiksēti, bet nevar teikt, ka būtu noticis kaut kas ārpus ierastās kārtības salīdzinājumā ar citiem vēlēšanu periodiem. KNAB lietvedībā ir 60 pārbaudes par pārkāpumiem, no kuriem nedaudz vairāk nekā puse saistīti ar iespējamu slēpto aģitāciju.

KNAB priekšnieks atzīmēja, ka otrdien mēs ieejam priekšvēlēšanu perioda finiša taisnē. Ir vēlēšanu nedēļa, un tajā ir atsevišķas izmaiņas attiecībā uz to, ka nedrīkst veikt apmaksātu priekšvēlēšanu aģitāciju.

Atskatoties uz citām vēlēšanām, viņš norādīja, ka pārkāpumi, par kuriem saņemti sodi, ir saistīti ar to, ka, piemēram, dienu pirms vēlēšanām un vēlēšanu dienā var iegādāties preses izdevumus ar priekšvēlēšanu aģitāciju saturošiem materiāliem, kas izdoti iepriekš, bet nav izņemti no veikalu plauktiem.

"Dienu pirms vēlēšanām un vēlēšanu dienā izdevumos priekšvēlēšanu aģitācija, kas attiecas uz politiskajām partijām un kandidātiem, nedrīkst būt. Tas pats attiecas arī uz reklāmām vidē. Tām līdz ar piektdienu ir jāpazūd. Tie ir pārkāpumi, par kuriem aicinām sabiedrību ziņot," sacīja Straume.

Jautāts, ko iesākt ar iespējamu aģitāciju platformā "TikTok", KNAB priekšnieks sacīja, ka informācijas saņemšana no "TikTok" par apmaksātu aģitāciju ir problēma ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē.

Viņš piebilda, ka piektdien un sestdien drīkst aģitēt, taču tam ir jābūt bez maksas - cilvēki var paust savu atbalstu vienam vai otram kandidātam sociālajos medijos, bet par to nedrīkst saņemt samaksu. Tāpat nedrīkst maksāt sociālajam medijam, lai šādu ierakstu veidotu kā reklāmu un panāktu tā plašāku izplatību.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks norādīja, ka Valsts policijas uzdevums vēlēšanu laikā ir nodrošināt sabiedrisko kārtību un drošību. Viņš apliecināja, ka Valsts policija būs klātesoša vēlēšanu iecirkņos.

Tāpat policija rūpēsies, lai netiktu pārkāpti aģitācijas likuma nosacījumi. Ruks uzsvēra, ka jārēķinās arī ar to, ka cilvēki var tikt saukti pie administratīvas atbildības, piemēram, par dziļviltojumiem, kas var izpausties kā dažādu sabiedrībā zināmu cilvēku tēla izmantošana, balss atdarināšana sociālajos tīklos.

"Atgādinu, ka par to ir paredzēta kriminālatbildība. Protams, mūsu mērķis nav cilvēkus iebiedēt, taču par tādām darbībām atbildība ir paredzēta. Atceramies, kādā laikā mēs dzīvojam.

Eiropai šis nav mierīgs laiks, blakus plosās karš. Ikdienā mēs redzam dažāda veida izpausmes, kas ir kara attaisnošana, režīma slavināšana, aizliegtas simbolikas izmantošana, sabiedriskās kārtības traucēšana un pret personām vērsta agresīva uzvedība kā reālajā dzīvē, tā sociālajā vidē," teica Valsts policijas priekšnieks.

Pēc Ruka paustā, jārēķinās, ka Valsts policija tam visam sekos līdzi. Tāpat viņš atzīmēja, ka Valsts policija plāno savas darbības, cilvēkresursus, tā darbojas saskaņā ar izstrādātajiem plāniem, būs arī operatīvās vadības centrs.

Ruks arī norādīja, ka pašreizējā situācija neliecina un nav indikāciju par kādām satraukumu radošām situācijām. Viņš atgādināja, ka gan fiziskām, gan juridiskām personām jārēķinās ar to, ka gan piektdien, gan sestdien aģitācija faktiski nevar notikt, citādi var tikt sākti administratīvie procesi.

LETA jau rakstīja, ka EP vēlēšanās būs iespējams balsot jebkurā no 945 vēlēšanu iecirkņiem visa Latvijā vai arī kādā no 50 iecirkņiem ārvalstīs. Balsstiesīgajiem pilsoņiem ir tiesības balsošanai izvēlēties jebkuru vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs.

Tiesības piedalīties EP vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kā arī citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu, norāda CVK.

Iepriekš nobalsot varēs tikai Latvijā, jo iecirkņos ārvalstīs varēs nobalsot tikai vēlēšanu dienā. Iepriekšējā balsošana būs iespējama 6.jūnijā no plkst.16 līdz 20 un 7.jūnijā no plkst.13 līdz 18. EP vēlēšanu diena būs 8.jūnijs, kad varēs balsot no plkst.8 līdz 20.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu