Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Latvija pievienosies CERN skaitļošanas tīklam. Notiks globāli nozīmīgu zinātnes datu apstrāde

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Pievienojoties Eiropas Kodolpētniecības centra (CERN) skaitļošanas tīklam, Latvijā notiks globāli nozīmīgu zinātnes datu apstrāde, informēja Rīgas Tehniskā universitāte (RTU).

Piecas Latvijas izglītības un zinātnes institūcijas - RTU, Latvijas Universitāte (LU), Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Ventspils Augstskola un Latvijas Nacionālā bibliotēka - kopējā tīklā ir apvienojušas savus augstas veiktspējas skaitļošanas jeb superdatoru resursus, kurus turpmāk CERN izmantos zinātniskajiem aprēķiniem.

Četru gadu laikā ir izveidota infrastruktūra, lai Latvija varētu pieslēgties Lielā hadronu paātrinātāja (LHC) pasaules skaitļošanas tīklam (WLCG). Tas apvieno aptuveni 170 skaitļošanas centrus vairāk nekā 40 pasaules valstīs un nodrošina skaitļošanas resursus LHC eksperimentos iegūto datu analīzei un uzglabāšanai. Šie procesi CERN notiek vairākos līmeņos, tostarp TIER2 - darbības ar datiem norisinās institūcijās, ar kurām CERN vienojas par superdatoru resursu izmantošanu.

Šim līmenim pievienosies Latvija, dodot iespēju palielināt CERN skaitļošanas jaudas. Rīgā un reģionos superdatori varēs veikt aprēķinus par elementārdaļiņu sadursmēm CERN CMS eksperimentā, kad ar LHC palīdzību ļoti lielā enerģijā tiek imitēts Lielais sprādziens. Mērījumos tiek meklētas atbildes uz jautājumiem par Visumu un cenšoties atklāt jaunus fizikas fenomenus. CMS eksperimentā strādā arī Latvijas zinātnieki un doktoranti - RTU un LU kopējās studiju programmas "Daļiņu fizika un paātrinātāju tehnoloģijas" studenti, kuri savus promocijas darbus izstrādā CERN.

Federatīvo skaitļošanas centru "Latvia CERN CMS TIER2" atklās trešdien, 5.jūnijā. Pasākuma laikā arī noslēgs Latvijas un CERN sadarbības memorandu. To izglītības un zinātnes ministres vārdā parakstīs finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) un CERN informācijas tehnoloģijas un pētniecības direktors Joahims Mnihs.

"Latvia CERN CMS TIER2" partneri jau ir izmēģinājuši savas HPC resursu iespējas, Covid-19 laikā iesaistoties CERN atbalstītajā iniciatīvā "Folding@home". Lai zinātnieki Latvijā un pasaulē varētu nodarboties ar skaitļošanu, meklējot medikamentus vīrusa ierobežošanai, tika ziedoti superdatoru resursi. Tolaik Latvija piecos mēnešos iekļuva starp 500 labākajām komandām no vairāk nekā 245 200 komandām.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu