Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Vai negaisi turpināsies? Sinoptiķi nāk klajā ar prognozi nākamajai nedēļai

Negaisa mākoņi virs pilsētas.
Negaisa mākoņi virs pilsētas. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ja nākamās nedēļas pirmās dienas vēl būs siltas un izveidosies pa kādam negaisa mākonim, tad tuvojoties nedēļas izskaņai gaisa temperatūra pakāpeniski pazemināsies. Nedēļas otrajā pusē ciklonu ietekmē plašākā teritorijā gaidāms lietus, pastiprināsies arī vējš, vēsta Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Nākamā nedēļa vēl iesāksies ar siltu laiku, debesīs būs mainīgs mākoņu daudzums un vietām, galvenokārt valsts centrālajos un austrumu rajonos, sagaidīsim lietu un pērkona negaisu.

Pirmdien negaisa laikā lokāli iespējamas stiprākas lietusgāzes, krasas vēja brāzmas un krusa.

Tā kā vējš kopumā būs lēns, tad atsevišķos reģionos nakts un rīta stundās veidosies migla. Naktī uz pirmdienu gaiss atdzisīs līdz +12…+17 grādiem, diennakts gaišajās stundās iesils līdz +21…+26 grādiem, vienīgie piekrastē gaisa temperatūra būs nedaudz zemāka.

Arī otrdien un trešdien laika apstākļi būs līdzīgi - vietām austrumu daļā gaidāms lietus, pastāv arī neliels negaisa risks.

Pūšot lēnam vējam nakts un rīta stundas vietām sabiezēs migla. Naktīs gaisa temperatūra pazemināsies līdz +10…+16°, bet dienā teritorijas lielākajā daļā būs vasarīgi silts.

Nedēļas otrajā pusē laika apstākļus vairāk noteiks cikloni, turklāt mūsu teritorijā ieplūdīs vēsāka gaisa masa.

Plašākā teritorijā gaidāms lietus, pastiprināsies vējš. Naktīs gaiss atdzisīs līdz +8…+13 grādiem, bet diennakts gaišajās stundās nebūs siltāks par +20…+23 grādiem, jāņem vērā, ka vēja dēļ pēc sajūtām šķitīs, ka temperatūra ir vēl nedaudz zemāka.

Kā iepriekš ziņots, Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdināja, ka pēc maijā pieredzētā karstuma viļņa arī mēneša pēdējā nedēļa būs karsta, bet nedēļas vidū un otrajā pusē daudzviet gaidāms pērkona negaiss.

Sinoptiķi 29. maijā rītā izplatīja ziņu, ka pērkona negaiss var rasties jebkurā vietā, vienīgi Kurzemes rietumu piekrastē tas nebija gaidāms.

Interneta lietotāji ziņoja, ka 29. maijā novērota spēcīga krusa Jēkabpils novadā un Limbažu pusē.

Tikmēr platformas "X" lietotājs dalījās pārdzīvojumos par savu automašīnu Rīgā, kuru apskādējusi lielgraudu krusa.

"X" lietotāja Vintra negaisa laikā zaudējusi vismaz daļu dārza prieka – krusas laikā pamatīgi cietušas pujenes. "Eju vākt kritušo skaistumu," pie fotogrāfijas raksta Vintra.

29. jūnija vakarā kāds "Apollo.lv" lasītājs atsūtījis fotogrāfijas un video no Lēdmanes, Ogres novadā. Video redzams, kā pēc negaisa izskatās labības lauks. Par notikušo viņš ir diezgan lakonisks. "Spēcīga ilgstoša krusa ar spēcīgu lietu. Labība pagalam," portālam stāsta lasītājs.

Krusas graudi Lēdmanē.
Krusas graudi Lēdmanē. Foto: Apollo.lv aculiecinieks.
Krusas graudi Lēdmanē.
Krusas graudi Lēdmanē. Foto: Apollo.lv aculiecinieks

Video: Labības lauks pēc negaisa Lēdmanē (iesūtījis "Apollo.lv" lasītājs)

Uz augšu