Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Zinātnieks skaidro, kāpēc pēdējā laikā zobenvaļi nogremdē laivas

Foto: Patricia VanOver/Shutterstock

Zobenvaļi, kas ir lielākaie delfīnu dzimtas zīdītāji, pēdējā laikā Gibraltāra šaurumā ietriecas laivās un jahtās, un nogremdē tās. Taču šie dzīvnieki to nedara agresijas dēļ, vēsta ārvalstu mediji.

Kopš 2020. gada maija zinātnieki ir reģistrējuši gandrīz 700 gadījumus, kad zobenvaļi ir ietriekušies kuģos Pireneju pussalas tuvumā. Šāda uzvedība ir mulsinājusi jūrniekus un zinātniekus.

Ir izskanējušas dažādas teorijas, kas izskaidro šo dīvaino uzvedību. Tomēr slavenais jūras biologs Alekss Zerbini sacīja, ka šāda zobenvaļu uzvedība, iespējams, ir jauna "tradīcija" bez skaidra mērķa.

Kopumā incidenti lielākoties ir bijuši saistīti ar mazuļiem, kuri ir "rotaļīgāki un drosmīgāki, tuvojoties laivām", norāda eksperts.

Eksperti norāda, ka zobenvaļu "kultūra" paredz uzvesties koordinēti, dalīties ar zināšanām un tām ir ilga atmiņa.

Nav pierādījumu arī tam, ka uzbrukumus kuģiem veiktu zobenvaļu mātītes, atriebjoties par to, ka kuģis nodarījis postījumus zobenvaļu mazulim.

2023. gadā zobenvaļi – zināmi arī kā vaļi-slepkavas – uzbruka jahtai Gibraltāra šaurumā un sabojāja tās dzenskrūvi un stūres iekārtu. Nedarbā piedalījās divi mazāki un viens lielāks zobenvalis. Kamēr mazākie zobenvaļi grūstīja dzenskrūvi, lielākais ar visu svaru triecās jahtai virsū no sāna.

Izskatās, ka zobenvaļi priekšroku dod zvejas laivām, un to uzvedība allaž ir līdzīga, proti, tie uzbrūk dzenskrūvei un stūres iekārtai un, kad ir apturējuši laivu, zaudē par to interesi.

Savukārt 2024. gada maijā Gibraltāra šaurumā nezināms skaits zobenvaļu ir nogremdēja buru jahtu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu