Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Sēlijas militārā poligona būvniecība: vai vietējiem no tā izveides būs kāds labums?

Foto: Militārās mācības “Sudraba Bulta 2023” Ādažu poligonā
Foto: Militārās mācības “Sudraba Bulta 2023” Ādažu poligonā Foto: dkar. Kaspars Lejnieks

Pirms diviem gadiem Latvija nolēma veidot jaunu militāro poligonu, kas būs aptuveni divas reizes lielāks nekā Ādažos. Paredzēts, ka tas atrastos Sēlijā. Latvijas Radio centās noskaidrot, vai un kāds ieguvums no tā būs vietējiem.

Poligons aizņemtu gandrīz 26 tūkstošus hektāru un atradīsies Aizkraukles un Jēkabpils novados.

Sēlijas militārais poligons jāpabeidz un oficiāli jāatklāj 2030. gadā. Pagaidām tam atvēlētajā teritorijā gan vēl nekas neliecina par tā tapšanu.

Bruņoto spēku komandieris Latvijas Radio uzsvēris – jo lielāka būs poligona attīstība, jo arī lielāks darbaspēks tajā būs nepieciešams - personāls, kas nodrošinās, piemēram, ēdināšanu, uzkopšanu un remontēšanu, kas nozīmē papildu darba iespējas Sēlijas iedzīvotājiem.

Ar laiku ap Sēlijas poligonu būs nepieciešami dažāda veida pakalpojumi, piemēram, veikali, ēdināšanas, sporta un atpūtas vietas.

Vairums uzrunāto iedzīvotāju Sēlijā nevēlējās publiski paust savu viedokli par poligonu. Atzina, ka par to nedomā vai arī nemaz nezina, ka tāds vispār būs.

Jau ziņots, ka Latvija pirms diviem gadiem nolēma veidot jaunu militāro poligonu Sēlijā. Lai procesu paātrinātu, Saeima pirms gada pieņēma īpašu likumu par šī poligona izveidi. Likuma mērķis bija paātrināt citkārt visai laikietilpīgos procesus, kas saistīti ar šādu objektu attīstīšanu, sākot jau no īpašumu atsavināšanas procedūrām un beidzot ar būvniecību.

LTV raidījums "De Facto" ziņo, ka šobrīd sākti poligona izbūves pirmās kārtas projektēšanas darbi, bet būvdarbu iepirkumus paredzēts sludināt tikai šā gada beigās, nākamā gada sākumā.

Poligona pirmo kārtu paredzēts pabeigt līdz 2026. gadam. Un tas nozīmē, ka būvdarbi būtu jāpabeidz nepilna gada laikā, kas ir maz ticams.

Nākamajam attīstības etapa plānam būtu jābūt gatavam līdz jūlijam. Lai nākamgad pie tā varētu sākt strādāt praktiski, un pabeigt sešu gadu laikā.

Tad taptu tādi objekti kā noliktavas, kazarmas, ēdnīca un medicīnas centrs un citi. Tad Sēlijas poligonā teorētiski varētu darboties brigādes līmeņa NATO sabiedroto spēku militārā vienība, kas ir līdz pieciem tūkstošiem cilvēku, kā arī valsts aizsardzības dienesta karavīri un citas vienības.

Šobrīd gan nozares amatpersonas norāda, ka drīzumā ienākošie sabiedroto karavīri vismaz tuvākajos gados Sēlijas pusē ikdienā nedzīvos.

Iepriekš izskanējis, ka visa poligona izveide kopumā varētu prasīt ap 700 miljoniem eiro. Taču šobrīd Aizsardzības ministrija nav gatava nedz apstiprināt šo skaitli, nedz sauc citu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu