Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

FOTO Vēsturiskajā Sarkanā Krusta slimnīcā durvis ver "Medicīnas sabiedrības "ARS"" stacionārs (1)

Vēsturiskajā Sarkanā krusta slimnīcā durvis ver "Medicīnas sabiedrības "ARS"" stacionārs
Vēsturiskajā Sarkanā krusta slimnīcā durvis ver "Medicīnas sabiedrības "ARS"" stacionārs Foto: Ieva Leiniša/LETA

SIA "Medicīnas sabiedrība "ARS"" (ARS) nākotnē plāno izbūvēt daudzfunkcionālu slimnīcas kompleksu, un šodienas stacionāra un konsultāciju nodaļas atklāšana vēsturiskajā Sarkanā Krusta slimnīcas ēkā ir tikai pirmais solis uz to.

Kā aģentūrai LETA atklāšanā stāstīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Māris Andersons, grūtības galvenās ēkas atjaunošanā sagādāja tas, ka ēkai piešķirts reģionālās nozīmes kultūras pieminekļa statuss, kas nozīmē, ka darbiem jānorit saudzīgi. Tāpat darbu ietekmējis arī tas, ka bijusī Sarkanā Krusta slimnīca atrodas UNESCO noteiktās Rīgas vēsturiskā centra aizsardzības robežās.

"Ēka ir arhitektūras piemineklis, kas pelnījis cienījamu atjaunošanu, un liels izaicinājums bija pirms 110 gadiem būvētajā ēkā iedvest modernu dzīvību, lai klīnika varētu strādāt atbilstoši visām modernām Eiropas Savienības prasībām.

Mums šeit ir ļoti moderns risinājums - vairumā telpu nav radiatoru, apkure un dzesēšana notiek caur griestiem. Mēs guvām pieredzi Zviedrijā, bet medicīnas iestādēs Latvijā šāds risinājums līdz šim nav realizēts," stāstīja Andersons.

Slimnīcas atdzimšanu izdevies panākt, ieguldot ARS privātos līdzekļus un saņemot aizdevumus no finanšu institūcijas "Altum" un AS "Swedbank". Pirmajā kārtā ieguldīti aptuveni septiņi miljoni eiro celtniecībā, pusotrs miljons medicīnas iekārtās un aptuveni divi miljoni dārgākām, nopietnākām tehnoloģijām. Pēc Andersona paustā, kopumā ar visām iekārtām, ieguldīti 20 miljoni eiro.

Plānots, ka otrajā kārtā tiks ierīkots papildu operāciju un pacientu bloks. Šobrīd ir detāli izstrādāts projekts, un tiklīdz būs pieejams finansējums, tas tiks attīstīts.

"Mums ir jāparāda pozitīva naudas plūsma no šīs kārtas, un tad prasīsim nākamo. Nevar bezgalīgi aizņemties naudu, kaut kas arī jādod atpakaļ," atzina Andersons.

Renovācijas projektu pēc "ARS" pasūtījuma izstrādājusi arhitekte Māra Ābele no Arhitektu biroja "Jaunromāns & Ābele", būvniecības darbus veica SIA "Selva Būve", būvuzraudzību nodrošināja SIA "Forma 2".

Divās mūsdienīgi un ergonomiski iekārtotās operāciju zālēs, izmantojot minimāli invazīvas tehnoloģijas, tiks veiktas operācijas ginekoloģijā, uroloģijā, neiroķirurģijā, traumatoloģijā-ortopēdijā, mugurkaula un krūšu ķirurģijā, kā arī citas operācijas. Ēkas pirmajā stāvā ARS turpinās nodrošināt augstākās kvalitātes diagnostikas pakalpojumus, savukārt 2. stāvā, tāpat kā tas tiek nodrošināts arī ARS poliklīnikā Skolas ielā 5, būs iespēja saņemt ārstu konsultācijas uroloģijā, ginekoloģijā, otolaringoloģijā, krūšu veselībā un citur.

Turpmāk augstvērtīgus ambulatoros un diagnostikas pakalpojumus varēs saņemt gan ARS poliklīnikā Skolas ielā 5, gan jaunatklātajā ARS slimnīcas ēkā Jāņa Asara ielā 3. Savukārt visaugstākās kvalitātes nukleārās diagnostikas pakalpojumus, izmantojot modernākās mūsdienu tehnoloģijas, ikviens pacients varēs saņemt ARS kodolmedicīnas klīnikā Gardenes ielā 13. Tādējādi ARS spēj nodrošināt pilna cikla ārstniecības procesu - veicot agrīnu diagnostiku, nodrošinot ārstniecības procesu un veicinot pacienta atlabšanu labāko speciālistu uzraudzībā ARS rehabilitācijas centrā Brīvības ielā 39.

Sarkanā Krusta slimnīcas galvenā ēka būvēta 1909.-1912.gadā pēc Frīdriha Šefela projekta, un pirmie pacienti tajā tika uzņemti 1919.gadā. Ēka paplašināta 1933.gadā, pēc Aleksandra Kinklāva projekta izbūvējot blakus esošos korpusus. Pēdējais kapitālais remonts slimnīcas ēkām tika veikts 1974.gadā, bet 1995.gadā slimnīcu slēdza. Pakāpenisku Sarkanā Krusta slimnīcas galvenā korpusa atjaunošanu "ARS" sāka 2010.gadā, 2016.gadā ēkas renovētajā pirmajā stāvā atklājot "ARS" Diagnostikas klīniku.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka SIA "Medicīnas sabiedrība "ARS"" 2022.gadā strādāja ar 19,64 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 18% vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt peļņa pieauga par 6%, sasniedzot 1,24 miljonus eiro. Finanšu dati par 2023.gadu vēl nav publiskoti.

SIA "Medicīnas sabiedrība "ARS"" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 904 099 eiro.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu