Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Zviedriju lūdz aizkavēt iznīcinātāju "Jas Gripen" nodošanu Ukrainai (11)

Foto: Shutterstock

Zviedrija lūgta atlikt plānus nosūtīt Ukrainai iznīcinātājus "Jas Gripen", otrdien paziņojis Zviedrijas aizsardzības ministrs Pols Junsons, piebilstot, ka tagad galvenā uzmanība pievērsta ASV iznīcinātājiem F-16.

Zviedrijas paziņojums izskanēja pēc intensīvām sarunām starp pretgaisa aizsardzības koalīcijas locekļiem, kas palīdz Ukrainai gan ar lidmašīnām, gan pretgaisa aizsardzības sistēmām.

"Pārējās valstis, kas vada koalīciju, mudinājušas mūs nogaidīt ar "Gripen" sistēmu. Tas saistīts ar to, ka šobrīd galvenā uzmanība pievērsta F-16 sistēmas ieviešanai," paziņoja Junsons.

Beļģija, Nīderlande, Dānija un Norvēģija jau ir paziņojušas par savu nodomu nosūtīt Ukrainai iznīcinātājus F-16. Paredzams, ka pirmās lidmašīnas tiks piegādātas vēl šogad.

"Mēs nekādā gadījumā neizslēdzam, ka nākotnē tas varētu kļūt aktuāli, taču šobrīd Ukrainas puse koncentrējas uz F-16 programmas īstenošanu," sacīja Zviedrijas aizsardzības ministrs.

Zviedrijas opozīcija ir pieprasījusi, lai valsts principā nekavējoties piegādātu Ukrainai "Gripen", taču tagad par to nevar būt ne runas.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien oficiālā vizītē apmeklēja Beļģiju, lai parakstītu divpusēju drošības līgumu, kas paredz 30 ASV ražotu iznīcinātāju F-16 piegādi Ukrainai ar nosacījumu, ka tie tiks izmantoti tikai Ukrainas teritorijā.

Beļģija šogad arī sniegs Ukrainai militāro palīdzību vismaz 977 miljonu eiro apmērā, paziņoja Zelenskis.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu