Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO Aicina uzmanīties no vīrieša, kurš internetā meklē 14 gadus vecas meitenes seksam (2)

Foto: Ekrānuzņēmums no video.

Raidījuma "Bez tabu" redakcijā vērsās skatītājs, kurš vietnē "Facebook" pamanījis gados veca kunga publicētu ierakstu, aicinot atsaukties 14 gadus vecas meitenes seksam.

Konkrētais ieraksts ir pazudis no autora profila, taču, raidījumam aplūkojot vīrieša publicēto, pamanīta cita būtiska informācija.

Ievadot autora vārdu un uzvārdu, izdodas atrast pat piecus dažādus profilus. Visās fotogrāfijās redzama viena un tā pati persona — vīrietis gados.

"Drošāka interneta centra" vadītāja Maija Katkovska norāda - šī ir gana liela mēroga problēma Latvijā. Nesen veiktā testā, iesaistot aptuveni 9000 skolēnu, atklājās, ka vismaz 1500 bērnu ir iesaistīti nevēlamā, iespējams, pat seksuāla rakstura komunikācijā ar svešinieku.

Ko darīt, lai nenonāktu šādās nepatīkamās situācijās iepazīšanās laikā?

Datu valsts inspekcija atgādina - tikko internetā sastaptā persona patiesībā ir pilnīgs svešinieks, un nav arī pilnīgas pārliecības, ka persona ir tā, par ko uzdodas (slēpjas aiz cita vārda, izmanto citu fizisku personu fotoattēlus), ir svarīgi rūpīgi pārdomāt savas privātās informācijas izpaušanu – gan par savu dzīvesvietu, ikdienas gaitām (cikos un kādā atrašanās vietā veic ikvakara skrējienu), naudas līdzekļiem, bet jo īpaši – atturēties no intīma rakstura fotogrāfiju sūtīšanas.

Atceries! Tavas “pikantās” bildes var nonākt tīmeklī, un tu droši vien negribēsi, lai tās redz tava mamma!

Daži ieteikumi, kā nekļūt par ļaundaru upuri

  • Jāvērtē, vai minētās informācijas sniegšana ir brīvprātīga vai tā tiek pieprasīta steidzami, spiežot atbildēt. Ja jūtat spiedienu, šis ir “sarkanais karogs”! Uzmanieties un izvērtējiet, vai personas motīvi tomēr nav kas vairāk kā vienkārša iepazīšanās.
  • Privātu informāciju sniedziet nevis spontāni, bet pārdomāti.
  • Ja vēlaties dalīties ar privātāku informāciju, labāk to dariet, tiekoties aci pret aci.
  • Pievērsiet uzmanību arī informācijai, kuru publicējat savā lietotāja kontā. Ņemiet vērā, ka tai piekļūst vēl lielāks personu skaits, nekā sūtot šādu informāciju privāti.
  • Uzmanieties no steidzīgas pārvilināšanas uz citu saziņas lietotni it kā veiksmīgākas komunikācijas nolūkos.
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu