Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Apvienotajā Karalistē saslimstība ar ādas vēzi sasniegusi vēsturiski augstāko līmeni

Foto: Healthy Definition/Shutterstock

Pēdējo desmit gadu laikā ievērojami pieaudzis ādas vēža gadījumu skaits Apvienotajā Karalistē, jo īpaši gados vecāku cilvēku vidū. Šobrīd situācija sasniegusi vēsturiski augstāko līmeni, vēsta medijs "The Guardian".

Saskaņā ar "Cancer Research UK" datiem 2007.-2009. gadam un 2017.-2019. gadam jaunu diagnožu skaits ir palielinājies gandrīz par trešdaļu - no 21 līdz 28 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju, turklāt par 57% ir palielinājies to cilvēku vidū, kas vecāki par 80 gadiem, un par 7% - 25 līdz 49 gadu vecuma grupā.

Domājams, ka atšķirīgās tendences atspoguļo jaunāku cilvēku lielāku informētību par saikni starp ultravioleto starojumu un ādas vēža risku. Vecāka gadagājuma cilvēki mazāk zināja par sauļošanās bīstamību.

Situācija Latvijā

Visbiežāk slimo cilvēki pēc 50 gadu vecuma. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) informācija liecina, ka 2022.gadā no ādas vēža miruši 122 cilvēki, no kuriem 69 - no ļaundabīgās melanomas, 53 - no citiem ļaundabīgiem ādas audzējiem.

2021.gadā no ādas vēža miruši 133 cilvēki, no kuriem 70 - no ļaundabīgās melanomas, 63 - no citiem ļaundabīgiem ādas audzējiem, bet gadu iepriekš, 2020.gadā, no ādas vēža mira 135 cilvēki, no kuriem 57 - no ļaundabīgas melanomas, 78 - no citiem ļaundabīgiem ādas audzējiem.

"Veselības centrs 4" dermatoloģe Anda Apine uzsver, ka ādas vēzis var attīstīties arī vietās, kur saules stari nepiekļūst vai piekļūst pavisam maz - uz gļotādām, dzimumorgāniem, pēdām, galvas matainajā daļā un citur, tāpēc ādas veidojumu izmeklēšana pie speciālista reizi gadā ir kritiski svarīga.

Tādēļ ikdienā ieteicams regulāri veikt pašizmeklēšanos, pievēršot īpašu uzmanību jauniem veidojumiem, tam, vai kāda dzimumzīme nav pēkšņi sākusi augt, mainījusi izmēru, krāsu, formu. Savukārt, ja dzimumzīme rada aizdomas, jādodas pie dermatologa.

Apine aicina ikvienu pārbaudīt ādas veidojumus, lai būtu drošs, ka nepastāv ādas vēža slimību riski vai arī tos atklātu laikus."

Dermatologi atgādina - ādas vēzis ir vizuāli diagnosticējams jau agrīnā stadijā, tādēļ ir būtiski regulāri pārbaudīt dzimumzīmju un ādas jaunveidojumu stāvokli.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu