Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO Vairāk nekā puse topošo ārstu nesaprot krievu valodu (9)

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Vairāk nekā puse topošo ārstu un medicīnas aprūpes speciālistu Jauno ārstu asociācijas veiktā aptaujā norādījuši, ka viņiem ir vājas vai ļoti vājas krievu valodas zināšanas. Tāpat asociācija ceļ trauksmi par latviešu valodā runājošu jauno ārstu diskrimināciju gan studijās, gan vēlāk darba vietās Latvijā, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Aptaujā 51,5% no 580 topošajiem mediķiem atzina, ka krievu valodu nesaprot nemaz vai to pārvalda ļoti zemā līmenī. Visbiežāk studenta dzīvē krievu valoda ienāk līdz ar uzdevumu kādā ārstniecības iestādē.

To apstiprina kāds Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) students: "Studiju procesā tik sanācis, ka pasniedzējs iedod pacientu, kurš runā krieviski, un arī neko nepalīdz iztulkot. Vērsties pie tāda pasniedzēja jau nav baigā jēga, ja viņš jau pirmajā momentā paskatās uz studentiem kā uz jocīgiem, kas nesaprot krievu valodu." 

Savukārt Latvijas Universitātes studenti stāsta, ka krievvalodīgie studiju kolēģi mēdz sākt diskusiju krieviski un lektors to turpina krievu valodā.

"Šajā gadījumā tā ir klaja Latvijā dzīvojošu latviski runājošu cilvēku diskriminācija. Tie studenti, kuri nezina krievu valodu, ļoti bieži baidās prasīt palīdzību. Vairāk nekā puse, jo viņiem bail no mobinga, nonicinājuma, no naidīgiem izteicieniem, tieši no jau sertificēto un esošo veselības aprūpes speciālistu vidus."

"Ir tāds teiciens: “Kā Latvijā iedrošinies strādāt bez krievu valodas. Tev vajadzētu strādāt morgā, tur nevienu ar savu krievu valodas nezināšanu nenogalināsi," saka ārste un Latvijas Jauno ārstu asociācijas pārstāve Marta Celmiņa.

Šogad Bērnu slimnīca no augstskolas saņēmusi lūgumu uz valsts eksāmenu sagatavot latviešu valodā runājošus pacientus. Ja eksāmena kārtotājam ir aizdomas, ka eksāmena vērtējumu ietekmējusi tieši svešvalodas nezināšana, viņš ir tiesīgs pārsūdzēt eksāmena rezultātus.

Video: "Panorāmas" sižets

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu