Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Neatgriezenisks zaudējums." Kremlis reaģē uz Irānas prezidenta traģisko bojāeju (8)

Vladimirs Putins un Ibrahims Raisi.
Vladimirs Putins un Ibrahims Raisi. Foto: Sulaiman Ahmed @ShaykhSulaiman/X

Krievijas diktators un kara noziedznieks Vladimirs Putins reaģējis uz Irānas prezidenta Ibrahima Raisi traģisko bojāeju helikoptera katastrofā, ziņo raidorganizācija CNN.

Putins raksturoja Raisi kā "izcilu politiķi" un paziņoja, ka viņa nāve ir "neatgriezenisks zaudējums", teikts Kremļa paziņojumā.

"Kā patiess Krievijas draugs viņš sniedza nenovērtējamu personīgo ieguldījumu mūsu valstu labu kaimiņattiecību attīstībā un pielika lielas pūles, lai tās sasniegtu stratēģiskās partnerības līmeni," sacīja Putins.

Tikmēr Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs raksturoja Raisi un Irānas ārlietu ministru Hoseinu Amiru-Abdollahianu kā "patiesus, uzticamus mūsu valsts draugus" un piebilda, ka ir "dziļi sarūgtināts" par viņu nāvi.

"Viņu loma abpusēji izdevīgas Krievijas un Irānas sadarbības un uzticības partnerības stiprināšanā ir nenovērtējama. Mēs izsakām visdziļāko līdzjūtību upuru ģimenēm un draugiem, kā arī visiem draudzīgajiem Irānas iedzīvotājiem," sacīja Lavrovs.

Aizvien ciešākās attiecības starp Krieviju un Irānu ir kļuvušas vēl pamanāmākas kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā.

Irāna agresorvalstij Krievijai piegādā trieciendronus "Shahed", kas tiek regulāri izmantoti, lai apšaudītu Ukrainu.

Jau ziņots, ka Irānā svētdien sliktos laika apstākļos avarēja helikopters, kurā atradās prezidents Raisi, ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahians un citas amatpersonas. Avārija notika kalnainā un mežainā apvidū Austrumazerbaidžānas provincē. Raisi apmeklēja šo provinci, kur kopā ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu atklāja jaunuzbūvētu aizsprostu uz abu valstu robežas.

Glābēji avarējušo helikopteru atrada pirmdienas rītā. Visi deviņi cilvēki, kas atradās helikopterā, bija gājuši bojā.

2021.gada prezidenta vēlēšanās, kurās uzvarēja ar ultrakonservatīvajiem uzskatiem pazīstamais Raisi, varasiestādes nepieļāva tādu politiķu kandidēšanu, kas būtu viņam vērā ņemami konkurenti.

Prezidents Irānā ir otra augstākā amatpersona un vada valdību, savukārt augstākais līderis ir ājatolla Hameneji.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu