Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Igaunijā demences dēļ netiek sodīts seniors, kurš nāvējoši notrieca mazu bērnu (6)

Foto: Margus Ansu

2023. gada 3. maijā Igaunijas pilsētā Tartu notika smags satiksmes negadījums, kurā 83 gadus vecs vīrietis, vadot automašīnu "Volvo", uz gājēju pārejas notrieca 26 gadus vecu sievieti un viņas astoņus mēnešus veco dēlu. Bērns no gūtajām traumām pēc vairākām dienām slimnīcā nomira, bet bērna māte ar ļoti smagiem savainojumiem joprojām ārstējas, vēsta medijs "Postimees".

Policija ierosināja krimināllietu pret vecāka gadagājuma autovadītāju, kurš izraisīja negadījumu, taču tagad lieta ir slēgta. Prokurori neizvirzīja apsūdzības pret autovadītāju, jo slimības dēļ vadītājs nespēj uzņemties atbildību par nodarīto kaitējumu, skaidroja prokurore. 

Ja ceļu satiksmes negadījumā kāds gājis bojā vai smagi cietis, ir pamats krimināllietas ierosināšanai. Tika nopratināti negadījuma aculiecinieki, tika pārskatīti videokameru ieraksti, un, kad radās puslīdz skaidra aina par notikušo, Volvo vadītājs tika izsaukts uz nopratināšanu. Tika veikta arī ekspertīze, lai noteiktu, cik ātri automašīna brauca negadījuma brīdī.

Saskaņā ar ekspertīzes rezultātiem sadursmes brīdī automašīnas ātrums bija vairāk nekā 80 km/h. Tā bija zona, kurā maksimālais atļautais ātrums bija 50 km/h, kas ir nopietns ceļu satiksmes likuma pārkāpums.

Jau izmeklēšanas laikā policijai radās aizdomas, ka avārijas izraisītājam ir garīga rakstura problēmas. Par to liecināja viņa runa un uzvedība. Autovadītājam tika veikta tiesu psihiatriskā ekspertīze.

Ekspertīzē tika konstatēts, ka negadījuma izraisītājs negadījuma brīdī nebija transportlīdzekļa vadīšanai atbilstošā stāvoklī. Viņš neapzinājās savu rīcību un nespēja kontrolēt uzvedību. Tāpat ekspertīzē konstatēts, ka seniors nav spējīgs piedalīties izmeklēšanas darbībās un izciest sodu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu