Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Situācija tuvojas kritiskajai robežai." Ukrainas izlūkdienesta vadītājs izsaka prognozi par kaujām Harkivas apgabalā

Kirilo Budanovs.
Kirilo Budanovs. Foto: SIPA/Scanpix

Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GUR) vadītājs Kirils Budanovs atzina, ka situācija Harkivas apgabalā atrodas "uz sliekšņa" un ar katru stundu tuvojas kritiskajai robežai, vēsta "Unian".

Budanovs laikrakstam "The New York Times" arī atzīmēja, ka viņš un lielākā daļa Ukrainas amatpersonu un militāro ekspertu uzskata, ka Krievijas uzbrukumi Ukrainas ziemeļaustrumos ir vērsti uz Ukrainas armijas rezervju pārvietošanu no karstajiem Donbasa reģioniem.

Viņš sacīja, ka Ukrainas armija cenšas pārvest karaspēku no citiem frontes punktiem, lai stiprinātu savu aizsardzību ziemeļaustrumos, taču ir grūti atrast personālu.

Galvenās izlūkošanas direktorāta vadītājs arī medijam sacīja, ka Ukrainas spēki tuvāko dienu laikā spēs nostiprināt savas līnijas un stabilizēt fronti.

Tomēr viņš spriež, ka Krievija sāks jaunu uzbrukumu uz ziemeļiem no Harkivas – Sumu apgabalā.

Pēc Budanova teiktā, Krievijas uzbrukumi Harkivas apgabalā ilgs vēl trīs līdz četras dienas.

"Pēc tam sagaidāms, ka Krievijas karaspēks veiks spēcīgu ofensīvu Sumu virzienā, kas atrodas aptuveni 140 km uz ziemeļrietumiem no Harkivas," citējot Budanovu, ziņo laikraksts.

14. maija teletona laikā Budanovs atklājis, ka krievi sākotnēji ofensīvas operāciju plānoja tieši Sumu apgabalā.

"Kas attiecas uz Sumu apgabalu, kur krievi sākotnēji plānoja operāciju, šobrīd viņi pierobežā uztur nelielu bruņoto spēku grupējumu.

Viņi ir Sudžas pilsētā, bet pagaidām situācija nav ļāvusi viņiem aktīvi rīkoties un sākt īstenot savu plānu," sacīja Budanovs.

Viņš arī norādīja, ka nu jau piekto dienu turpinās Krievijas robežoperāciju aktīvā fāze Harkivas apgabalā. Tomēr šajā laikā, pēc Budanova teiktā, Krievijas Federācija nav guvusi ievērojamus panākumus.

"Tajā pašā laikā jāatceras, ka situācija ir saspringta un strauji mainās, taču jau vakardienas vakarā bija vērojama situācijas stabilizēšanās," skaidroja Budanovs.

Viņš arī prognozēja, kādus mērķus ar šo ofensīvu tiecas sasniegt Krievija:

"Situācija šobrīd nav katastrofāla.

Šīs operācijas galvenais mērķis ir informācijas operācija, lai radītu haosu un paniku, lai piespiestu mūsu vienības atkāpties austrumu virzienos un radītu iespaidu, ka tās sāk ielenkt."

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu