Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Mūžībā devusies Latvijas Nacionālā teātra aktrise Baiba Indriksone

Baiba Indriksone savas 80. jubilejas svinībās 2012. gadā.
Baiba Indriksone savas 80. jubilejas svinībās 2012. gadā. Foto: Evija Trifanova/LETA

92 gadu vecumā mūžībā devusies Latvijas Nacionālā teātra aktrise Baiba Indriksone, ziņo teātris. 

Sirsnībā izsakām līdzjūtību mākslinieces tuviniekiem, draugiem, kolēģiem un talanta cienītājiem.

Atvadīšanās 20. maijā Latvijas Nacionālā teātra Baltajā zālē no 12:00 līdz 13:00.

Kā vēstīts Latvijas Nacionālā teātra mājas lapā, Indriksone dzimusi 1932. gada 22. februārī Rīgā.

Mācījusies Zālīša 1. pamatskolā, vēlāk Rīgas 3. vidusskolā. Kopš Konservatorijas Teātra fakultātes beigšanas 1952. gadā visu mūžu nostrādājusi Nacionālajā teātrī. Radošā biogrāfija sākusies ar Ābelītes lomu filmā “Rainis” (1949).

Bijusi precējusies ar kinorežisoru Aleksandru Leimani. Dēls Aivars Leimanis ir Latvijas Nacionālās operas un baleta premjers un baleta trupas vadītājs, savukārt mazmeita Elza Leimane ir Latvijas Nacionālās operas un baleta prīma.

2007. gadā apbalvota ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. 2011. gadā saņem A. Amtmaņa-Briedīša prēmiju par ieguldīto darbu skatuves mākslā.

Jaunībā viņā bijusi lirisku meiteņu lomu tēlotāja, no kurām nozīmīgākās ir Aņa "Ķiršu dārzā", Dina "Jāzepā un viņa brāļos", Zelmiņa "Indrānos". Asākas rakstura šķautnes un sievišķīgs izaicinājums parādījies tādās lomās kā Felicita “Balto torņu ēnā”, Marikita "Sieviete- debess un elle".

Iedzimtā vitalitāte un humora izjūta ļāvusi pusmūžā brīvi pāriet uz raksturlomām - piemēram, Pamela "Augstākais bauslis", Betīna "Skrandaiņi un augstmaņi". Spilgta bijusi viņas debija JRT - Minnijas lomā A. Levina “Rozmarijas bērns” iestudējumā 1997. gadā.

Lielāko popularitāti iemantojusi ar kinolomām - Lēni "Vella kalpos" un "Vella kalpos Vella dzirnavās" un, protams, Olitu Sprēsliņu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu