Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

LVA neatbalsta ieceri ļaut rīkot EP deputātu kandidātu priekšvēlēšanu debates krievu valodā

Debates. Ilustratīvs attēls.
Debates. Ilustratīvs attēls. Foto: aerogondo2/shutterstock

Arī Latviešu valodas aģentūra (LVA) neatbalsta ieceri Eiropas Parlamenta (EP) deputātu kandidātu priekšvēlēšanu debates rīkot krievu valodā, norādot, ka tās Latvijā drīkst notikt tikai valsts valodā, aģentūrai LETA sacīja Latviešu valodas aģentūras direktore Inita Vītola.

Komentējot Latvijas Televīzijas (LTV) rīcības plānu EP vēlēšanām, kurā 2024. gada 3., 4., 5. un 6.jūnijā ir paredzētas debates krievu valodā, aģentūra izsaka skaidru nosodījumu, vēršot atbildīgo personu un sabiedrības uzmanību, ka šāda rīcība ir pretrunā gan ar Satversmē nostiprināto valsts valodas statusu, gan ar Valsts valodas likumu.

Latviešu valodas aģentūra uzsver, ka Eiropas Savienībā tiek īstenota daudzvalodība - ir 24 oficiālās valodas, kuru starpā ir latviešu valoda.

Aģentūra arī vērš uzmanību Nacionālajā drošības koncepcijā noteiktajam, ka "iekšējās drošības pamatā ir saliedēta pilsoniskā sabiedrība ar vienotu izpratni par pamatvērtībām un vēlmi redzēt Latviju kā neatkarīgu, demokrātisku, tiesisku un Rietumu pasaulei piederīgu valsti." Tajā arī minēts, ka "iekšējās drošības un saliedētas sabiedrības stiprināšanas nolūkā ir jāveicina sabiedrības vairākuma saliedēšana ap kopīgām vērtībām, kuru pamatā ir valsts neatkarība, tās piederība Rietumu pasaulei, latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda un tāda vēstures izpratne, kas nosoda totalitāro režīmu veiktos noziegumus pret cilvēci, un analoģisku vēstures notikumu atkārtošanos mūsdienās". Attiecīgi atbildīgajām valsts institūcijām ir jāturpina mērķtiecīgs darbs, lai mazinātu svešu režīmu atstātā mantojuma atrašanos Latvijas kultūrvidē.

Latviešu valodas aģentūra uzskata, ka EP deputātu kandidātu debašu rīkošana krievu valodā, rada apdraudējumu Latvijas drošībai, pārkāpj Satversmē un Valsts valodas likumā noteikto. Šāda rīcība nav pieļaujama Latvijas mediju telpā.

LETA jau rakstīja, ka Valsts valodas centrs neatbalsta LTV ieceri noturēt sabiedriskajā televīzijā EP priekšvēlēšanu debates krievu valodā.

Valsts valodas centrs (VVC) uzskata, ka šāda iecere savā būtībā ir pretrunā ar Satversmē nostiprināto valsts valodas statusu un tās lomu sabiedrības integrācijā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu