Par Krievijas agresijas atbalstīšanu "TikTok" apcietināts vīrietis

LETA
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ascannio/Shutterstock

Valsts drošības dienests (VDD) 30. aprīlī aizturējis kādu vīrieti, kurš sociālajā tīklā "TikTok" publicējis videoierakstus, kuros regulāri atbalstījis Krievijas agresiju.

Kā aģentūru LETA informēja dienests, vīrietis videouzrunās paudis vardarbības draudus un centies provocēt naidu pret latviešiem un ukraiņiem un citiem Ukrainas atbalstītājiem.

Kriminālprocess pret personu sākts šā gada 26.martā saskaņā ar Krimināllikuma pantiem par noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošanu, kā arī par darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu.

Veicot personas "TikTok" kontā publicētā satura analīzi, VDD konstatējis, ka persona ar saviem izteikumiem, kas pieejami neierobežotam cilvēku skaitam, "sistemātiski un mērķtiecīgi attaisnoja Krievijas bruņoto spēku noziegumus Ukrainā", kā arī nosodīja Latvijas sniegto atbalstu Ukrainai.

Aizdomās turētajai personai kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā VDD sācis 48 kriminālprocesus pret 55 personām par publiskiem izteikumiem Krievijas agresijas un interešu atbalstam. Tāpat VDD veicis preventīvas pārrunas ar vairāk nekā tūkstoti personu saistībā ar komentāriem interneta vidē, kas ir vērsti uz Krievijas agresijas attaisnošanu un saturēja naida runas pazīmes, brīdinot par paredzēto kriminālatbildību noziedzīgu nodarījumu veikšanas gadījumā.

Jau ziņots, ka aprīļa beigās citā lietā VDD aizturēja kādu vīrieti aizdomās par Krievijas kara pret Ukrainu publisku attaisnošanu, kā arī darbību, kas dienesta vērtējumā vērsta uz nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu sabiedrībā. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka minētais vīrietis ir kāds Dmitrijs Matajevs.

Kriminālprocess sākts 26.martā, VDD darbiniekiem video koplietošanas platformā "TikTok" konstatējot vairākas šīs personas publicētas videouzrunas krievu valodā. Uzrunās bija pausts atbalsts Krievijai un tās izvērstajai militārajai agresijai pret Ukrainu, kā arī vīrietis agresīvi un naidīgi vērsās pret latviešiem un citiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri atbalsta Ukrainu.

Aizdomās turamais bija nonāci VDD uzmanības lokā jau 2023.gadā saistībā ar agresīviem un Krieviju atbalstošiem komentāriem sociālajā tīklā "Facebook". Augustā VDD ar vīrieti veica preventīvas pārrunas, brīdinot, ka viņa aktivitātes interneta vidē tuvinās noziedzīgiem nodarījumiem, par ko paredzēta kriminālatbildība.

Aizdomās turētajam kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu