Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

ASV miris pirmais ģenētiski modificētas cūkas nieres transplantāta saņēmējs

Ričards Slaimans.
Ričards Slaimans. Foto: Reuters/ScanPix

62 gadu vecumā ASV miris Ričards "Riks" Slaimans. Viņš bija pasaulē pirmais pacients, kuram sekmīgi tika transplantēta ģenētiski modificētas cūkas niere, ziņo aģentūra "Associated Press" (AP). 

Slaimanam 2024. gada martā Masačūsetsas slimnīcā tika veikta cūkas nieres transplantācija, un viņš tika izrakstīts jau pēc divām nedēļām. Ķirurgi prognozēja, ka transplantētā niere kalpos vismaz divus gadus.

Pirms transplantāta saņemšanas Slaimans kopš 2018. gada dzīvoja ar ziedotu cilvēka nieri, taču pēc pieciem gadiem tā pārstāja darboties.

Masačūsetsas Vispārējās slimnīcas ārsti izteikuši līdzjūtību nelaiķa ģimenei, uzsverot, ka viņi nav atraduši nekādas pazīmes, kas liecinātu, ka vīrieša nāve ir saistīta ar transplantāciju.

"Ārstu milzīgās pūles, veicot ksenotransplantāciju, deva mūsu ģimenei vēl septiņas nedēļas kopā ar Riku, un atmiņas mūžīgi dzīvos mūsu prātos un sirdīs," paziņojumā norādīja Slaimana ģimene.

Iepriekš cūku nieres tika transplantētas tikai donoriem, kuriem bija diagnosticēta smadzeņu nāve, norāda aģentūra AP. 

Citu ģenētiski modificētu cūku orgānu transplantācija pagātnē bijusi neveiksmīga, taču Slaimana operācija tika slavēta kā vēsturisks pavērsiens medicīnā.

Slaimana ģimene izceļ, ka viņa stāsts kalpos kā iedvesmas avots daudziem.

"Riks teica, ka viens no iemesliem, kādēļ viņš nolēma veikt šo operāciju, bija ieviest cerību tūkstošiem cilvēku, kuriem nepieciešama orgānu transplantācija, lai izdzīvotu," viņi teica.

"Riks īstenoja šo mērķi, un viņa sniegtā cerība un optimisms dzīvos mūžīgi.

Mums Riks bija labsirdīgs cilvēks ar lielisku humora izjūtu. Viņš daudz sava laika un enerģijas veltīja savai ģimenei, draugiem un kolēģiem," viņi piebilda.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu