Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

WSJ: Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēku efektivitāte ir strauji kritusies (2)

"Patriot" sistēma. Ilustratīvs attēls.
"Patriot" sistēma. Ilustratīvs attēls. Foto: Sebastian Apel / AP

Pēdējā mēneša laikā Ukrainas pretgaisa aizsardzībai izdevies notriekt tikai 30% no Krievijas karavīru palaistajām raķetēm, raksta "The Wall Street Journal".

Pēdējā pusgada laikā Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki notriekuši vidēji 46% raķešu, bet iepriekšējā pusgadā pretgaisa aizsardzības efektivitātes rādītājs bija 73%, aprēķinājuši izdevuma žurnālisti, pamatojoties uz Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku pavēlniecības datiem.

"Pagājušajā mēnesī raķešu pārtveršanas rādītājs nokritās līdz 30%, lai gan dati par uzbrukumiem un uzbrukumu pārtveršanu vairākām dienām ir nepilnīgi, Ukrainas bruņoto spēku pārstāvis un neatkarīgs aizsardzības analītiķis piekrīt, ka šie dati sniedz vispārīgi precīzu priekšstatu," ziņo medijs.

Vieglāk iznīcināmo bezpilota lidaparātu gadījumā, atzīmē WSJ, pretgaisa aizsardzības efektivitātes rādītājs ir maz mainījies – pēdējā pusgada laikā tas vidēji samazinājies no 83% līdz 82%.

Pēc žurnālistu domām, Ukrainas pretgaisa aizsardzības pasliktināšanās novērojama tāpēc, ka Krievijas Federācija pastiprina uzbrukumus ar bezpilota lidaparātiem un raķetēm un izmanto jaunus ieročus, piemēram, ballistiskās raķetes. Krievijas gaisa uzbrukumu intensitāte pēdējā pusgada laikā pieaugusi par 45% salīdzinājumā ar iepriekšējo pusgadu.

Turklāt Kijivā sāk trūkt munīcijas Rietumu piegādātajām pretgaisa raķešu sistēmām "Patriot", kas bija tās labākā aizsardzība pret šādiem uzbrukumiem.

ASV un Ukrainas sabiedrotie Eiropā dara visu iespējamo, lai Ukrainas bruņotie spēki saņemtu "Patriot" sistēmas, izdevums atgādina ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena teikto.

WSJ avots Eiropas militārajā izlūkdienestā lēš, ka Ukrainas militārpersonām ir jāiztur apmēram divi mēneši, līdz ierodas munīcija un aizsardzības sistēmas.

"Jo mazāki draudi Krievijas aviācijai no Ukrainas aizsardzības, jo lielāki draudi Ukrainas spēkiem uz zemes un kritiskajai infrastruktūrai," sacīja eksperts Duglass Berijs.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu