Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

98 gadu vecumā mūžībā devies kulta šausmu filmu režisors Rodžers Kormens

Rodžers Kormens.
Rodžers Kormens. Foto: AP/SCANPIX

98 gadu vecumā aizsaulē devies režisors Rodžers Kormens, kurš iekarojis skatītāju sirdis ar virkni tā saukto B kategorijas filmu, tostarp 1960. gada kulta klasiku "Mazais šausmu veikals"  (Little Shop of Horrors), vēsta BBC, atsaucoties uz režisora ģimenes paziņojumu izdevumam "Variety".

Kormens nomira 2. maijā savās mājās Santamonikā, Kalifornijā

"Viņa filmas bija revolucionāras un ikonoklastiskas, tās tvēra laikmeta garu," teikts ģimenes paziņojumā.

Džeks Nikolsons un Roberts De Niro ir tikai daži no aktieriem, kuriem Kormens palīdzējis kā mentors, ļaujot kļūt par tādām lielā ekrāna zvaigznēm, kādus viņus pazīstam šodien.

Režisori Džeimss Kamerons un Mārtins Skorsēze daudz mācījušies no Kormena filmām.

Daudzas viņa filmas kļuvušas par kulta klasikām. Viņš bija slavens ar to, kādā ātrumā spēja radīt kinolentes, bieži vien uzņemot divas filmas vienā vietā vienlaikus, lai ietaupītu naudu.

Rodžers Kormens dzima Detroitā 1926. gada 5. aprīlī. Viņa tēvs Viljams bija inženieris, un viņš bija plānojis sekot viņa pēdās, taču, studējot koledžā, viņu piesaistīja kinomāksla.

Viņš pameta darbu "General Motors" un devās strādāt "20th Century Fox".

Sākotnēji nespējot gūt lielus panākumus Holivudā, viņš devās uz Eiropu, kur cita starpā Oksfordā īsi studēja angļu literatūru. Viņš atgriezās ASV ar ambīcijām kļūt par scenāristu.

Kormens pārdeva savu pirmo scenāriju "The House in the Sea" 1953. gadā, un jau gadu vēlāk tas tika iemūžināts kinolentē "Highway Dragnet". Kormens titros parādījās kā filmas līdzproducents.

Tomēr viņš bija tik apbēdināts par viņa stāstā veiktajām izmaiņām, ka viņš apņēmās kļūt par producentu.

Kormena režisora karjera sākās 1955. gadā ar "Swamp Women" un nākamo 15 gadu laikā uzņēma vairāk nekā 50 filmas, tostarp "The Masque of the Red Death", "The Intruder", "A Bucket of Blood", "The Pit and the Pendulum" un "House of Usher".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu