Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO Pirms Eirovīzijas fināla pie arēnas aizturēta Grēta Tūnberga (5)

Foto: AFP/SCANPIX

2024. gada Eirovīzijas dziesmu konkursa laikā Zviedrijas pilsētā Malmē vairākas dienas pulcējušies protestētāji, kas pauduši neapmierinātību ar Izraēlas dalību konkursā. Starp viņiem bijusi arī klimata aktīviste Grēta Tūnberga, kuru policija pie Malmes arēnas aizturējusi 11. maija pēcpusdienā, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra "UNIAN".

Aktīviste aizturēta pēc īsas konfrontācijas ar likumsargiem. 

Tūnberga apgalvoja, ka valsts izmanto dalību Eirovīzijā, lai novērstu uzmanību no tās veiktā "genocīda" Palestīnā. 

Izraēlas pārstāvei Edenai Golanai konkursa laikā nodrošināta stingra apsardze. Tāpat tiek ziņots, ka varasiestādes viņai drošības apsvērumu dēļ ārpus uzstāšanās reizēm likušas palikt viesnīcas numuriņā.

Golana ar dziesmu "Hurricane" ar 375 punktiem ieņēma piekto vietu konkursā. 52 punktus nodrošināja žūrija, bet 323 piešķīra skatītāji.

Jau ziņots, ka sestdien, 11. maijā, Malmē norisinājās 68. starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls, kur par šī gada uzvarētājiem kļuva Šveice - Nemo ar dziesmu "The Code".

Šveice žūrijas un skatītāju kopvērtējumā saņēma 591 punktu (365 no žūrijas, bet 226 no skatītājiem). Otrajā vietā ierindojās Horvātija ar 547 punktiem (210 no žūrijas, bet 337 no skatītājiem), bet trešajā vietā Ukraina ar 453 punktiem (146 no žūrijas, bet 307 no skatītājiem).

Latvija finālā ieņēma 16. vietu ar 64 punktiem (žūrija piešķīra 36 punktus, bet skatītāji 28 punktus),

bet mūsu kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija finālā ierindojās attiecīgi 14. un 20. vietā, saņemot 90 un 37 punktus.

Finālā par uzvaru sacentās 25 valstis – tai skaitā visas Baltijas valstis. Lietuva ieguva 14. vietu, bet Igaunija – 20. vietu.

Visas konkursa tiešraides no Malmes arēnas vada Holivudas aktrise Malina Akermane un Eirovīzijas veterāne, komiķe Petra Mede. Latvijā Eirovīzijas fināla tiešraidi komentēja Toms Grēviņš un Lauris Reiniks.

Foto: 68. starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls

Šogad par uzvarētājtitulu sacentās 25 valstis - Zviedrija, Ukraina, Vācija, Luksemburga, Izraēla, Lietuva, Spānija, Igaunija, Īrija, Latvja, Grieķija, Apvienotā Karaliste, Norvēģija, Itālija, Serbija, Somija, Portugāle, Armēnija, Kipra, Šveice, Slovēnija, Horvātija, Gruzija, Francija un Austrija.

Video: Dons komentē iekļūšanu Eirovīzijas finālā

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu