Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

FOTO "Starlink" brīdina par sakaru pasliktināšanos spēcīgās magnētiskās vētras dēļ

Ziemeļblāzma Jūrmalā
Ziemeļblāzma Jūrmalā Foto: "Apollo.lv" lasītāja Līva

ASV miljardiera Īlona Maska "SpaceX" struktūrvienība "Starlink" brīdinājusi par "pakalpojumu kvalitātes pasliktināšanos", jo Zemi skārusi lielākā ģeomagnētiskā vētra kopš 2003. gada, ko izraisījusi saules aktivitāte, ziņo aģentūra "Reuters".

Masks vēsta, ka "Starlink" satelīti atrodas zem spēcīga spiediena ģeomagnētiskās vētras dēļ, taču pagaidām noturas.

Tūkstošiem "Starlink" satelītu zemajā Zemes orbītā izmanto starpsatelītu lāzerkomunikācijas, lai nosūtītu datus viens otram kosmosā.

ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras pārvalde paziņoja, ka šī vētra ir lielākā kopš 2003. gada oktobra un, visticamāk, turpināsies līdz pat nedēļas nogalei, radot risku navigācijas sistēmām, elektrotīkliem un satelītu navigācijai.

FOTO: Ziemeļblāzma Madonas novada Jaunkalsnavā 

Vienlaikus tik spēcīga ģeomagnētiskā vētra, kas turpināsies visu nedēļas nogali, var izraisīt satelītu un elektroapgādes tīklu darbības traucējumus.

VIDEO: Ziemeļblāzma Salaspils novadā

Kā liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras administrācijas (NOAA) Kosmosa laikapstākļu prognožu centra sniegtā informācija, piektdien ap plkst. 19 pēc Latvijas laika uz Saules sākās koronālās masas izgrūšana jeb plazmas un magnētiskā lauka izvirdumi no Saules.

FOTO: Ziemeļblāzma Baldonē

Vēlāk notiekošais tika atzīts par "ekstremālu ģeomagnētisko vētru". Tāda kategorija piešķirta pirmo reizi kopš 2003.gada oktobra, kad tā dēvētajās Halovīna vētrās radās elektroapgādes pārrāvumi Zviedrijā un elektrotīklu bojājumi Dienvidāfrikā.

FOTO: Ziemeļblāzma Cēsīs

Izvirdumu turpināšanās gaidāma arī tuvāko dienu laikā.

FOTO: Ziemeļblāzma Dobelē un Dobeles pusē

Amatpersonas ir brīdinājušas satelītu operatorus, lidsabiedrības un elektrotīklu kompānijas veikt piesardzības pasākumus saistībā ar iespējamiem traucējumiem, ko var izraisīt izmaiņas Zemes magnētiskajā laikā.

FOTO: Ziemeļblāzma Jelgavā un Jelgavas pusē

Tikmēr sociālās saziņas tīklos cilvēki no Ziemeļeiropas, arī Latvijas, līdz Austrālijai un Āzijai jūsmo par skaistajām ziemeļblāzmas fotogrāfijām.

FOTO: Ziemeļblāzma visā Latvijā

Visspēcīgākā ģeomagnētiskā vētra vēsturē ir reģistrēta 1859.gada septembrī.

Tolaik telegrāfa līniju tehniķi guva elektrošoku un aizdegās telegrāfa aprīkojums.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu