Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Izraēlas armija liek iedzīvotājiem evakuēties no pagaidām karadarbības neskartiem Rafahas rajoniem

Rafaha 5. maijā.
Rafaha 5. maijā. Foto: Abed Rahim Khatib/dpa/picture-alliance

Izraēlas armija 11. maijā likusi Rafahas iedzīvotājiem evakuēties no līdz šim uzbrukumā neskartiem Gazas joslas dienvidu pilsētas rajoniem, kas varētu liecināt par plāniem paplašināt militāro operāciju, lai gan arvien vairāk izskan aicinājumi Izraēlai atturēties no tādas ofensīvas.

Evakuācijas aicinājums attiecas uz teritorijām, kur ir divas bēgļu nometnes, liecina Izraēlas armijas paziņojums, kas izplatīts arābu valodā platformā "X" un telefona īsziņās.

Cilvēkiem nekavējoties jāevakuējas uz Mavasi ciemu Vidusjūras piekrastē, paziņoja Izraēlas armija.

Kā sestdien informēja Izraēlas armija, kopš pirmdien izdotā iepriekšējā evakuācijas rīkojuma, ap 300 000 Gazas joslas iedzīvotāju no Rafahas austrumiem ir devušies uz "humāno zonu Mavasi" ciemā.

Paziņojums varētu nozīmēt, ka Izraēla plāno paplašināt savu operāciju Ēģiptes pierobežā esošajā pilsētā, kur vairāk nekā miljons palestīniešu ir meklējuši patvērumu no astoņus mēnešus ilgušās karadarbības Gazas joslā.

Ārvalstu līderi un ANO ir aicinājusi Izraēlu apturēt šonedēļ Rafahā sākto operāciju, jo pastāv liels upuru risks.

Pat Izraēlas tuvākās sabiedrotās ASV ir aicinājušas neveikt plašu ofensīvu. Prezidents Džo Baidens ir brīdinājis, ka tādas ofensīvas gadījumā varētu ierobežot ieroču piegādes.

Kara Gazas joslā dēļ mājas ir bijuši spiesti pamest aptuveni 80% no 2,3 miljoniem teritorijas iedzīvotāju, un vairākās pilsētās nodarīti plaši postījumi dzīvokļiem, slimnīcām, mošejām un skolām. Saskaņā ar "Hamās" kontrolēto Gazas joslas veselības aizsardzības iestāžu datiem bojāgājušo skaits teritorijā pārsniedz 35 000 cilvēkus.

Karš sākās 7.oktobrī, kad "Hamās" Izraēlas dienvidos sarīkoja slaktiņu, nogalinot ap 1200 cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotājus, un nolaupot vēl aptuveni 250 cilvēku. Izraēla apgalvo, ka kaujinieki joprojām tur aptuveni 100 ķīlniekus, bet vēl vairāk nekā 30 cilvēku gūstā ir miruši.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu