Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO "Bail iedomāties, cik dzīvību aizgāja bojā!" Salaspilieši sašutuši par kailcirti putnu ligzdošanas laikā

Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu" sižeta

Lielu sašutumu Salaspils iedzīvotāju vidū izraisījusi šopavasar veiktā kailcirte mežā putnu ligzdošanas laikā. Mežizstrādes tehnikas darbus nosodījuši arī ornitologi, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu". 

Lielajā privātajā meža masīvā katru gadu ligzdoja putni

"No 1. aprīļa līdz 30. jūnijam notiek putnu ligzdošana, dzīvnieku vairošanās. Bail iedomāties, cik dzīvību aizgāja bojā! Mežsaimniekam būtu jāsaprot, ka tā nevar darīt! Tur ligzdo, varbūt jau ir olas, mazie putnēni! Vai tad mēs neesam cilvēki?! Civilizētā valstī taču dzīvojam!" sašutumu pauž iedzīvotāja Iveta. 

Viena no iedzīvotājām ar sūdzību vērsusies arī Valsts meža dienestā (VMD), taču dienests uzsvēra, ka privātīpašnieks mežu drīkstēja izcirst. 

Lai netraucētu dzīvnieku vairošanos no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam, saskaņā ar likumiem mežos aizliegta līdz 10 gadu vecu priežu un 20 gadu vecu egļu mežaudžu kopšana, izņemot skujkoku jaunaudzes, kuru vidējais augstums nepārsniedz 0,7 metrus un lapu koku jaunaudzes, kuru augstums pārsniedz vienu metru.

Tāpat aizliegts izcirst kokus ezeru un purvu salãs, meža puduros, palienēs, un purvu aizsargjoslās. Putnu ligzdošanas laikā nedrīkst zāģēt kokus arī pilsētu un ciemu teritorijās. Taču konkrētais meža masīvs atrodas lauku teritorijā, tāpēc ierobežojumi uz to neattiecas.

Ornitologs Jānis Ķuze kritizēja Latvijas likumvidi. 

"Mūsu likumdošana šajā sakarā ir ļoti caura un formāla. Proti, formāli esam pārņēmuši Eiropas putnu direktīvas prasības, kas aizliedz apzināti iznīcināt vai bojāt putnu ligzdas, formāli to esam pārņēmuši Sugu un biotopu aizsardzības likumā, bet tālāk līdz praksei šis aizliegums nenonāk," teica ornitologs. 

Video: "Bez tabu" sižets

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu