Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Medijs: Ukraina lielu daļu no Rietumvalstu solītajiem ieročiem saņems tikai vasarā vai vēlāk

Karš Ukrainā. Ilustratīvs attēls
Karš Ukrainā. Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Vingris/TVNET

ASV izdevums "The New York Times" (NYT) ziņojis, ka pēc jaunās ASV militārās palīdzības programmas apstiprināšanas Ukraina jau saņēmusi vairākas ieroču piegādes, taču nākamās piegādes var aizkavēties, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra "UNIAN". 

Šo informāciju NYT snieguši vairākas ASV amatpersonas, kas saglabājušas anonimitāti. 

Kā vēsta izdevums, 28. aprīlī Ukraina saņēma prettanku ieročus, raķetes un ļoti nepieciešamos 155 milimetru artilērijas šāviņus. Savukārt otrā piegāde Ukrainā nonāca 29 aprīlī. Otrdien Polijā no Spānijas tika ievestas raķetes "Patriot" sistēmām, kas saskaņā ar Spānijas amatpersonu teikto drīz nonāks Ukrainā.

Tomēr NYT uzsver, ka ASV un citām NATO dalībvalstīm būs grūti turpināt ieroču piegādes šādā tempā. Varētu paiet vairāki mēneši līdz brīdim, kad solītie ASV, Vācijas un Lielbritānijas ieroči Ukrainā nonāks pietiekamā daudzumā, lai stiprinātu Ukrainas aizsardzības pozīcijas kara laukā.

Viena no uzrunātajām amatpersonām izdevumam norādīja, ka lielākā daļa ASV finansēto svarīgāko ieroču un pat daļa munīcijas Ukrainā, visticamāk, nenonāks līdz vasaras beigām vai pat vēlāk.

Amatpersona norādīja, ka ir vajadzīgs laiks, lai noskaidrotu, kādus priekšmetus var pārvest uz Ukrainu, vienlaikus neizsmeļot tās NATO vienības, kurām jābūt kaujas gatavībā – piemēram, tās, kuras izmanto kaujas mašīnas "Bradley" un bruņumašīnas "Humvee". Citi ieroči, piemēram, 155 milimetru artilērijas šāviņi, trūkst visā pasaulē. 

Paredzams, ka Vācijas solītā zenītraķešu sistēma "Patriot" Ukrainā nonāks ne ātrāk kā jūnija beigās. Aptuveni tad Ukrainā varētu nonākt arī iznīcinātāji F-16, kurus Kijiva prasījusi jau ilgi. 

Jau ziņots, ka Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks apsolīs rekordlielu militārās palīdzības paketi Ukrainai 500 miljonu britu mārciņu (580 miljonu eiro) apjomā, otrdien un trešdien apmeklējot Varšavu un Berlīni, lai tiktos ar Polijas, Vācijas un NATO līderiem.

Tāpat Spānija no savām rezervēm Ukrainai piegādās raķetes "Patriot", tomēr ne palaišanas iekārtas un radarus, 26. aprīlī vēsta laikraksts "El Pais", atsaucoties uz avotiem valdībā.

Savukārt Vācija nodos Ukrainai papildu zenītraķešu sistēmas "Patriot", lai stiprinātu tās pretgaisa aizsardzību, 13. aprīlī paziņojusi Vācijas Aizsardzības ministrija.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu